Aartsbisschop André-Joseph Léonard kent de nieuwe paus niet persoonlijk, maar de naam kwam in het vorige conclaaf (bij de verkiezing van paus Benedictus XVI, nvdr) al naar voren als kanshebber.

Toch was de verkiezing van de Argentijn Bergoglio voor Léonard een totale verrassing, zo verklaarde hij op een persmoment in Mechelen.

Het feit dat de nieuwe paus uit Latijns-Amerika komt, vindt hij een goed idee. "Het is de eerste keer dat het continent een paus levert. Latijns-Amerika is een belangrijk continent".

Beroemdste heilige ter wereld
Op de vraag of de keuze voor deze paus een goede keuze was, antwoordde Léonard: "Ik veronderstel van wel, hij kreeg tenslotte twee derden van de stemmen achter zich".

De snelle verkiezing verraste Léonard minder. "Dat het zo snel gegaan is, wijst erop dat er een zekere eensgezindheid was. En dat is belangrijk", aldus Léonard.

De naam Franciscus vindt Léonard alleszins zeer positief, het is immers "de beroemdste heilige ter wereld". (Belga/TE)

Aartsbisschop André-Joseph Léonard kent de nieuwe paus niet persoonlijk, maar de naam kwam in het vorige conclaaf (bij de verkiezing van paus Benedictus XVI, nvdr) al naar voren als kanshebber. Toch was de verkiezing van de Argentijn Bergoglio voor Léonard een totale verrassing, zo verklaarde hij op een persmoment in Mechelen. Het feit dat de nieuwe paus uit Latijns-Amerika komt, vindt hij een goed idee. "Het is de eerste keer dat het continent een paus levert. Latijns-Amerika is een belangrijk continent". Beroemdste heilige ter wereld Op de vraag of de keuze voor deze paus een goede keuze was, antwoordde Léonard: "Ik veronderstel van wel, hij kreeg tenslotte twee derden van de stemmen achter zich". De snelle verkiezing verraste Léonard minder. "Dat het zo snel gegaan is, wijst erop dat er een zekere eensgezindheid was. En dat is belangrijk", aldus Léonard. De naam Franciscus vindt Léonard alleszins zeer positief, het is immers "de beroemdste heilige ter wereld". (Belga/TE)