Jean-Pascal Labille, minister van Overheidsbedrijven, heeft er geen probleem mee dat de nieuw aangestelde CEO van de NMBS, Jo Cornu, zijn bestuursmandaten bij KBC, Agfa-Gevaert en Belgacom behoudt. Het staat voor de minister evenwel "buiten kijf" dat Cornu prioriteit geeft aan de leiding van het spoorbedrijf.

Labille wil dat in de toekomst de beheerscomités van de overheidsbedrijven zich uitspreken over de mandaten van hun CEO. Dinsdag raakte bekend dat Jo Cornu zijn mandaten niet zal afstaan. "Het kernkabinet, dat vrijdag besliste om Cornu aan te stellen, heeft hem gevraagd om ontslag te nemen als voorzitter van Electrawinds, een arbeidsintensieve betrekking", legt Labille uit bij monde van zijn woordvoerster.

'NMBS heeft voorrang op alles'

"De kern besliste dat hij zijn andere mandaten kan voortzetten, maar ook dat de functie van CEO van de NMBS prioritair is en voorrang op alles heeft. Dat is ook normaal, met de inzet en de tijd die dergelijke functie vraagt." Dat een topman of -vrouw van een overheidsbedrijf voorrang geeft aan die functie, geldt volgens Labille niet alleen voor de NMBS.

Mandatenlijst

Om de beslissing daarover bij de politiek weg te halen, werkte hij een voorstel uit dat zegt dat het de beheerscomités (de raden van bestuur) van de autonome overheidsbedrijven zijn die zich over de mandaten moeten buigen. "Concreet zullen de nieuwe CEO's hun mandatenlijst aan de beheersorganen moeten voorleggen", zegt Labille. "Die moeten over elk mandaat afzonderlijk beslissen of het verenigbaar is met de topfunctie. Is het antwoord ja, dan wordt ook gekeken naar de verenigbaarheid wat de timing betreft."

Labille legt zijn voorstel binnenkort voor aan zijn collega's in de regering. (Belga/EE)

Jean-Pascal Labille, minister van Overheidsbedrijven, heeft er geen probleem mee dat de nieuw aangestelde CEO van de NMBS, Jo Cornu, zijn bestuursmandaten bij KBC, Agfa-Gevaert en Belgacom behoudt. Het staat voor de minister evenwel "buiten kijf" dat Cornu prioriteit geeft aan de leiding van het spoorbedrijf. Labille wil dat in de toekomst de beheerscomités van de overheidsbedrijven zich uitspreken over de mandaten van hun CEO. Dinsdag raakte bekend dat Jo Cornu zijn mandaten niet zal afstaan. "Het kernkabinet, dat vrijdag besliste om Cornu aan te stellen, heeft hem gevraagd om ontslag te nemen als voorzitter van Electrawinds, een arbeidsintensieve betrekking", legt Labille uit bij monde van zijn woordvoerster.'NMBS heeft voorrang op alles' "De kern besliste dat hij zijn andere mandaten kan voortzetten, maar ook dat de functie van CEO van de NMBS prioritair is en voorrang op alles heeft. Dat is ook normaal, met de inzet en de tijd die dergelijke functie vraagt." Dat een topman of -vrouw van een overheidsbedrijf voorrang geeft aan die functie, geldt volgens Labille niet alleen voor de NMBS.Mandatenlijst Om de beslissing daarover bij de politiek weg te halen, werkte hij een voorstel uit dat zegt dat het de beheerscomités (de raden van bestuur) van de autonome overheidsbedrijven zijn die zich over de mandaten moeten buigen. "Concreet zullen de nieuwe CEO's hun mandatenlijst aan de beheersorganen moeten voorleggen", zegt Labille. "Die moeten over elk mandaat afzonderlijk beslissen of het verenigbaar is met de topfunctie. Is het antwoord ja, dan wordt ook gekeken naar de verenigbaarheid wat de timing betreft." Labille legt zijn voorstel binnenkort voor aan zijn collega's in de regering. (Belga/EE)