Leider van jihadistische cel opgepakt in Zaventem

27/09/17 om 11:28 - Bijgewerkt om 14:17

Bron: Belga

De leider van een jihadistische cel die verantwoordelijk is voor het rekruteren en indoctrineren van nieuwe leden voor IS, is opgepakt in Zaventem. Dat heeft de Spaanse politie gemeld. Het gaat om een 26-jarige Spanjaard van Marokkaanse afkomst.

Leider van jihadistische cel opgepakt in Zaventem

Vlag van Islamitische Staat © Reuters

Volgens het Belgische federaal parket werd de man bij hem thuis opgepakt, op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat door Spanje was uitgevaardigd. In België liep er geen onderzoek naar de twintiger, al bereidde de terreurcel volgens de Spaanse politie wel aanslagen in België voor.

Volgens de Spaanse politie vormde de twintiger de laatste schakel van een netwerk dat zijn basis had in België en in 2014 begon met een aanzienlijke radicaliseringscampagne. Vijf andere personen zouden ook deel uitgemaakt hebben van het netwerk. Drie van hen werden al in Spanje opgepakt en een vierde in Marokko. Eén van die vijf mensen was de jongere broer van de man die vandaag gearresteerd werd en die jongere broer vloog in oktober 2015 al in de cel omdat hij deel uitmaakte van IS. Twee andere leden werden in mei 2017 nog opgepakt in Badalona en Salou.

Ronselaar

De man die gearresteerd werd in Zaventem wordt beschouwd als de drijvende kracht achter de cel en zou zowel in zijn woning als in verschillende cafés in Brussel kandidaat-jihadisten geronseld en geïndoctrineerd hebben. Zo verspreidde hij radicalistisch beeldmateriaal onder de leden van de terreurcel en verspreidde hij ook de IS-ideologie via verschillende sociale media, in meerdere landen. Daarnaast was de man ook uiterst actief via berichten-apps op smartphone. Langs die weg deelde hij video's van zelfmoordaanslagen, executies, onthoofdingen en oproepen tot terreuracties in Europa.

Zelfs toen verschillende leden van de terreurcel naar Spanje en Marokko waren getrokken en er geen fysiek contact meer mogelijk was, bleef de twintiger vanuit België met hen in contact, deelde hij IS-propagandamateriaal en spoorde hij hen aan om aanslagen te plegen.

De man stond volgens de Spaanse politie ook in rechtstreeks contact met verschillende jihadisten in Irak en Syrië, wat hem onder meer in staat stelde om de leden van zijn terreurcel duidelijk te maken dat ze gevechtstechnieken moesten oefenen om zich voor te bereiden op hun reis naar het conflictgebied. Zelf probeerde de twintiger ook tot tweemaal toe om samen met zijn broer naar Syrië te reizen. Toen dat niet lukte, besloten de leden van de terreurcel om terreuracties in Europa, en dan voornamelijk in België, te plannen. Daarvoor stelden ze onder meer een lijst op met doelwitten die in aanmerking kwamen voor hun acties.

Lees meer over:

Onze partners