De laatst gemelde patiënt werd ziek op 2 mei, maar liet zich pas recent testen op legionella. De man verblijft momenteel thuis en zijn toestand is stabiel. Het gaat om iemand die regelmatig in Evergem komt.

De 28ste patiënt werd ziek op 17 mei en is opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt op intensieve zorgen, maar verkeert niet in levensgevaar. De man werkt in de Gentse kanaalzone.

Momenteel zijn 11 patiënten thuis en 18 in het ziekenhuis, van wie vier op intensieve zorgen, maar niet in levensgevaar. Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting. In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is Legionella pneumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties.

De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd.

'Hoewel we niet helemaal kunnen uitsluiten dat er geen actieve bron van besmetting meer is, zijn de nieuwe patiënten nog altijd mogelijk besmet in het verleden, vóór de eerste 17 bedrijven gedesinfecteerd werden', zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen. De nieuwe patiënten deze week bevestigen dat er een langere periode van besmetting moet geweest zijn, stelt het agentschap.

Lees ook: Uitbraak van legionellose: hoe raak je besmet door Legionella?

De laatst gemelde patiënt werd ziek op 2 mei, maar liet zich pas recent testen op legionella. De man verblijft momenteel thuis en zijn toestand is stabiel. Het gaat om iemand die regelmatig in Evergem komt. De 28ste patiënt werd ziek op 17 mei en is opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt op intensieve zorgen, maar verkeert niet in levensgevaar. De man werkt in de Gentse kanaalzone. Momenteel zijn 11 patiënten thuis en 18 in het ziekenhuis, van wie vier op intensieve zorgen, maar niet in levensgevaar. Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting. In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is Legionella pneumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd. 'Hoewel we niet helemaal kunnen uitsluiten dat er geen actieve bron van besmetting meer is, zijn de nieuwe patiënten nog altijd mogelijk besmet in het verleden, vóór de eerste 17 bedrijven gedesinfecteerd werden', zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen. De nieuwe patiënten deze week bevestigen dat er een langere periode van besmetting moet geweest zijn, stelt het agentschap.