Legertop: De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig

De Crem: Kritiek is irrelevant

Legertop: België kan zoveel buitenlandse operaties niet aan

De Crem: Dat gelooft geen hond

Het is al langer een feit dat het niet botert tussen defensieminister Pieter De Crem en de legertop. Een vertrouwelijke interne nota van de legerleiding geeft een heel nieuwe dimensie aan de ruzie.

Desastreuze cocktail
"De combinatie van de vele buitenlandse missies, een nieuwe besparingsronde van 35 miljoen euro, het sterk dalende personeelsaantal en uitblijvende investeringskredieten leidt tot een desastreuze cocktail bij Defensie," staat te lezen in de nota die De Standaard kon inkijken.

Materiaal is versleten
"Het materiaal is versleten, er is te weinig budget en ook op personeelsvlak loopt het mis. De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig. Hij is zijn eigen hervormingsplan helemaal aan het ondergraven."

Dovemansoren
De defensiestaf klaagt dat de noodkreten bij De Crem in dovemansoren vallen. Een van de belangrijkste doelstellingen van het hervormingsplan was te komen tot minder, maar volledig bemande eenheden, maar volgens de legerstaf is er geen bereidheid tot investeren en komen trainingen in gevaar doordat het budget voor munitie, brandstof en simulaties onder druk staat.

De Crem luistert niet
"Door opeenvolgende besparingen is het budget sinds 2009 met 245 miljoen euro gedaald. Dat is alleen houdbaar als je de ambities grondig bijstelt. Minder mensen in buitenlandse operaties dus en op een kleiner aantal "theaters" actief. Maar nu doen we net het omgekeerde", luidt het. Stafchef Charles-Henri Delcour zou de problemen al meermaals aangekaart hebben bij De Crem, maar zonder resultaat.

En avant, marche!
In de Ochtend wilde De Crem vanmorgen wel reageren. "De nota van de legertop staat vol onnauwkeurigheden en is irrelevant. "Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. Het is niet 'après moi le déluge', maar 'en avant, marche!'", verklaarde De Crem.

Schulden
De minister noemt het niet meer dan logisch dat het leger moet besparen, maar verwijst naar landen zoals Nederland en Groot-Brittannië, waar de inspanningen veel groter zijn. "Bij ongewijzigd beleid zou 70 procent van het budget naar het personeel zijn gegaan en was er geen enkele ruimte voor investeringen. Nu is dat wel het geval, al gebeurt dat weliswaar in schijven," zegt De Crem, die er nog op wijst dat hij ook nog bestaande schulden moest afbetalen.

Nooit genoeg
De Crem wijst er tevens op dat de F-16's samen met de Amerikaanse de meest performante van de wereld zijn en dat het personeel zeer goed wordt betaald. "Velen vinden overigens de weg terug naar het leger. Maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn", luidde het.

"Door dergelijke nota's schiet de legertop in zijn twee voeten tegelijk. Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. De publieke opinie heeft dat besluit al lang getrokken". Dat het leger met 34.000 mensen de buitenlandse missies niet zou aankunnen, "dat gelooft geen hond". (Belga/EE)

Het is al langer een feit dat het niet botert tussen defensieminister Pieter De Crem en de legertop. Een vertrouwelijke interne nota van de legerleiding geeft een heel nieuwe dimensie aan de ruzie. Desastreuze cocktail "De combinatie van de vele buitenlandse missies, een nieuwe besparingsronde van 35 miljoen euro, het sterk dalende personeelsaantal en uitblijvende investeringskredieten leidt tot een desastreuze cocktail bij Defensie," staat te lezen in de nota die De Standaard kon inkijken. Materiaal is versleten "Het materiaal is versleten, er is te weinig budget en ook op personeelsvlak loopt het mis. De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig. Hij is zijn eigen hervormingsplan helemaal aan het ondergraven."Dovemansoren De defensiestaf klaagt dat de noodkreten bij De Crem in dovemansoren vallen. Een van de belangrijkste doelstellingen van het hervormingsplan was te komen tot minder, maar volledig bemande eenheden, maar volgens de legerstaf is er geen bereidheid tot investeren en komen trainingen in gevaar doordat het budget voor munitie, brandstof en simulaties onder druk staat. De Crem luistert niet "Door opeenvolgende besparingen is het budget sinds 2009 met 245 miljoen euro gedaald. Dat is alleen houdbaar als je de ambities grondig bijstelt. Minder mensen in buitenlandse operaties dus en op een kleiner aantal "theaters" actief. Maar nu doen we net het omgekeerde", luidt het. Stafchef Charles-Henri Delcour zou de problemen al meermaals aangekaart hebben bij De Crem, maar zonder resultaat.En avant, marche! In de Ochtend wilde De Crem vanmorgen wel reageren. "De nota van de legertop staat vol onnauwkeurigheden en is irrelevant. "Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. Het is niet 'après moi le déluge', maar 'en avant, marche!'", verklaarde De Crem.Schulden De minister noemt het niet meer dan logisch dat het leger moet besparen, maar verwijst naar landen zoals Nederland en Groot-Brittannië, waar de inspanningen veel groter zijn. "Bij ongewijzigd beleid zou 70 procent van het budget naar het personeel zijn gegaan en was er geen enkele ruimte voor investeringen. Nu is dat wel het geval, al gebeurt dat weliswaar in schijven," zegt De Crem, die er nog op wijst dat hij ook nog bestaande schulden moest afbetalen. Nooit genoeg De Crem wijst er tevens op dat de F-16's samen met de Amerikaanse de meest performante van de wereld zijn en dat het personeel zeer goed wordt betaald. "Velen vinden overigens de weg terug naar het leger. Maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn", luidde het. "Door dergelijke nota's schiet de legertop in zijn twee voeten tegelijk. Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. De publieke opinie heeft dat besluit al lang getrokken". Dat het leger met 34.000 mensen de buitenlandse missies niet zou aankunnen, "dat gelooft geen hond". (Belga/EE)