Door een uitbetalingsvergissing moet een hele reeks leerkrachten loon terugbetalen. In sommige gevallen gaat het om bedragen van meer dan 20.000 euro.

Alles heeft te maken met het feit dat het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI) vroeger achterstallige weddes tot tien jaar na datum uitbetaalde. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij foute berekeningen of wanneer een leerkracht foute informatie heeft doorgegeven.

Een nieuwe wet, die op 1 januari 2012 van kracht ging, bracht de termijn voor het uitbetalen van achterstallige weddes terug op vijf jaar.

Nu is gebleken dat een heleboel personeelsleden vorig jaar toch nog achterstallig loon tot tien jaar na datum hebben gekregen. Een fout die AgODI nu probeert recht te zetten door bij alle betrokkenen het geld terug te vorderen.

188 leerkrachten

Eerder was gezegd dat het ging om enkele tientallen tot honderd leerkrachten. Maar uit een overleg tussen de Vlaamse ombudsman en de onderwijsadministratie blijkt dat het gaat om in totaal 188 leerkrachten bij wie voor in totaal 400.000 euro zou worden teruggevorderd.

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers roept de Vlaamse overheid op de terugvordering te annuleren en het bedrag zelf op zich te nemen. "Deze terugvordering is een bijzonder marginaal bedrag in het licht van de totale onderwijsmiddelenbegroting", zo staat te lezen in het advies van de ombudsman.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) dringt er bij onderwijsminister Pascal Smet op aan om de suggestie van de ombudsman te volgen. "Het is de onderwijsadministratie die in de fout is gegaan. De fout ligt daar, niet bij de leerkrachten zelf. Bovendien gaat het om niet zo'n groot bedrag. Dan kan perfect binnen de begroting, lijkt me. Het lijkt me alleen maar billijk indien de terugvordering wordt geannuleerd", aldus Meuleman.

Ook CD&V-onderwijsspecialsit Jos De Meyer wil de denkpiste van de ombudsman wel overwegen, maar wil eerst alle gegevens verzamelen. "De fundamentele vraag is of we dit juridisch-technisch correct kunnen regelen en kunnen komen tot een billijke en rechtvaardige oplossing", aldus De Meyer.(Belga/TE)

Door een uitbetalingsvergissing moet een hele reeks leerkrachten loon terugbetalen. In sommige gevallen gaat het om bedragen van meer dan 20.000 euro.Alles heeft te maken met het feit dat het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI) vroeger achterstallige weddes tot tien jaar na datum uitbetaalde. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij foute berekeningen of wanneer een leerkracht foute informatie heeft doorgegeven.Een nieuwe wet, die op 1 januari 2012 van kracht ging, bracht de termijn voor het uitbetalen van achterstallige weddes terug op vijf jaar.Nu is gebleken dat een heleboel personeelsleden vorig jaar toch nog achterstallig loon tot tien jaar na datum hebben gekregen. Een fout die AgODI nu probeert recht te zetten door bij alle betrokkenen het geld terug te vorderen.Eerder was gezegd dat het ging om enkele tientallen tot honderd leerkrachten. Maar uit een overleg tussen de Vlaamse ombudsman en de onderwijsadministratie blijkt dat het gaat om in totaal 188 leerkrachten bij wie voor in totaal 400.000 euro zou worden teruggevorderd.De Vlaamse ombudsman Bart Weekers roept de Vlaamse overheid op de terugvordering te annuleren en het bedrag zelf op zich te nemen. "Deze terugvordering is een bijzonder marginaal bedrag in het licht van de totale onderwijsmiddelenbegroting", zo staat te lezen in het advies van de ombudsman.Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) dringt er bij onderwijsminister Pascal Smet op aan om de suggestie van de ombudsman te volgen. "Het is de onderwijsadministratie die in de fout is gegaan. De fout ligt daar, niet bij de leerkrachten zelf. Bovendien gaat het om niet zo'n groot bedrag. Dan kan perfect binnen de begroting, lijkt me. Het lijkt me alleen maar billijk indien de terugvordering wordt geannuleerd", aldus Meuleman.Ook CD&V-onderwijsspecialsit Jos De Meyer wil de denkpiste van de ombudsman wel overwegen, maar wil eerst alle gegevens verzamelen. "De fundamentele vraag is of we dit juridisch-technisch correct kunnen regelen en kunnen komen tot een billijke en rechtvaardige oplossing", aldus De Meyer.(Belga/TE)