Leemans: “Asielbeleid is geen gevaar voor de sociale zekerheid”

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga

Marc Leemans, de voorzitter van het ACV, meent dat de druk op de sociale zekerheid eerder uit politieke hoek komt. “En dat heeft niks te maken met deze vluchtelingencrisis”, zei hij zaterdag in “De vrije markt” op Eén.

“De vluchtelingencrisis vormt geen gevaar, wat sommigen daarover ook mogen beweren. De druk op de sociale zekerheid komt vooral vanuit de politiek. Er zijn heel wat maatregelen die deze sociale zekerheid zwaar op de proef stellen. Die hebben eigenlijk niets te maken met deze vluchtelingencrisis”, zei de ACV-topman.

Een apart sociale zekerheidssysteem, waarbij de vluchtelingen in het begin minder rechten zouden hebben, ziet Leemans niet zitten. “Totaal verkeerd. Dan ga je tweederangsburgers maken. Je moet ze op een positieve manier proberen te helpen. Die mensen willen echt wel meedraaien, die zijn op zoek naar een oplossing voor hun familie en kinderen, hebben daar alles voor over gehad en hebben die niet gevonden in hun land. Het is onze humanitaire plicht om die mensen echt te helpen.”

Leemans pleit ervoor de vluchtelingen zo snel mogelijk aan de slag te laten gaan. Momenteel moet wiens asielaanvraag is aanvaard zes maanden wachten eer hij of zij kan werken. Er gaan stemmen op om daar vier maanden van te maken en Leemans is daar niet afkerig van.

“Je moet ze helpen om op korte termijn een job te vinden op onze arbeidsmarkt. Die termijn zou naar vier maanden moeten kunnen. De sociale partners zitten daar volgende week over samen. Wij willen daar graag aan meewerken.”

“We moeten er echter wel voor zorgen dat dit niet misbruikt worden. Het is mogelijk dat mensen die ten einde raad zijn andere standaarden aanvaarden dan die die wij gewoon zijn en dat mogen wij natuurlijk niet toelaten. De zwakte van die mensen mag niet misbruikt worden. Je moet ze als volwaardige burgers volwaardig behandelen.” (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content