‘Leegloop dreigt in Vlaamse landbouw’: jonge boeren voeren actie via broodzakken

Stockbeeld © Getty Images

Groene Kring, de grootste vereniging van jonge boeren en tuinbouwers, wil duidelijk maken dat jonge boeren nodig zijn om in de toekomst voldoende brood te bakken. Door de slogan ‘Zonder jonge boeren gaat het niet’ op broodzakken te zetten, vraagt Groene Kring aandacht voor jonge boeren, zo heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

De boodschap wordt vanaf zaterdag 11 februari over heel Vlaanderen verspreid door de bakkers.

‘Slechts 10 procent van de boeren is jonger dan 40 jaar’, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring. ‘Maar het is wel die 10 procent die zal zorgen voor ons brood van morgen. Die jonge boeren moeten we koesteren, stimuleren, ondersteunen en perspectief geven. Anders stappen ze niet in en vragen we ons morgen af waar de boeren gebleven zijn.’

Lees verder onder deze preview.

Stikstof

Jonge boeren hebben het gevoel dat de beleidsmakers geen rekening houden met hun behoeften en noden, stelt Groene Kring. De organisatie verwijst naar actuele dossiers zoals het stikstofbeleid, het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het mestactieplan. ‘Door het huidige beleid dreigt er een leegloop in de Vlaamse landbouw, en dat heeft grote gevolgen voor ons brood van morgen’, zegt de organisatie.

Woensdagochtend voerden landbouwers van Groene Kring nog actie aan de ambtswoning van minister-president Jan Jambon. Samen met de Boerenbond en Ferm rolden ze symbolisch een grote groene mat uit, met daarop de boodschap ‘20.000 bezwaarschriften kan je niet zomaar onder de mat vegen’. De bezwaarschriften zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek van het stikstofakkoord van de Vlaamse regering.

Lees meer over:

Partner Content