De correctionele rechtbank in Veurne heeft drie leden van de groepering Blood & Honour veroordeeld tot drie maanden cel op basis van de antiracismewet. Twee van de drie kregen uitstel bij hun straf. De drie werden veroordeeld omdat ze in 2008 twee concerten hielpen organiseren in Bellegem (19 april) en Diksmuide (18 oktober), waar openlijk racistische taal werd gebruikt. De beelden van het concert in Bellegem werden getoond in een undercoverreportage van het televisieprogramma Koppen.

Uit het politieonderzoek bleek dat de drie veroordeelden effectief meewerkten aan de organisatie van de concerten.

Het is voor het eerst dat leden van Blood & Honour worden vervolgd op basis van de antiracismewet. Voordien werd uitgegaan van vrijheid van vergadering. Louter de deelname aan neonazistische samenkomsten was volgens de rechter al strafbaar.

Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding spreekt van een belangrijk precedent. "Eindelijk heeft de rechtbank gehandeld naar de letter van de antiracismewet," zegt hij.

De reportage van Koppen:

De correctionele rechtbank in Veurne heeft drie leden van de groepering Blood & Honour veroordeeld tot drie maanden cel op basis van de antiracismewet. Twee van de drie kregen uitstel bij hun straf. De drie werden veroordeeld omdat ze in 2008 twee concerten hielpen organiseren in Bellegem (19 april) en Diksmuide (18 oktober), waar openlijk racistische taal werd gebruikt. De beelden van het concert in Bellegem werden getoond in een undercoverreportage van het televisieprogramma Koppen. Uit het politieonderzoek bleek dat de drie veroordeelden effectief meewerkten aan de organisatie van de concerten. Het is voor het eerst dat leden van Blood & Honour worden vervolgd op basis van de antiracismewet. Voordien werd uitgegaan van vrijheid van vergadering. Louter de deelname aan neonazistische samenkomsten was volgens de rechter al strafbaar. Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding spreekt van een belangrijk precedent. "Eindelijk heeft de rechtbank gehandeld naar de letter van de antiracismewet," zegt hij.