Van hot naar not in vijf jaar tijd, je moet het maar doen. Toen de pas opgerichte Lijst Dedecker, zoals de partij toen nog heette, 6,5 procent behaalde bij de federale verkiezingen van 2007 wist founding father Jean-Marie Dedecker niet wat hem overkwam.

Sympathisanten die zich in alle uithoeken van Vlaanderen meldden om een partijafdeling op te starten, zorgden gaandeweg voor bonje en complicaties. 'Achteraf gezien waren we beter een beweging gebleven. Ik had het voorbeeld van Geert Wilders moeten volgen, die tot op vandaag het eerste en enige lid van de Nederlandse partij PVV is', zegt Dedecker. Ondertussen zijn veel partijafdelingen alweer opgedoekt. Zodra het bergaf ging, zijn een heleboel mensen vanzelf weer vertrokken. Meestal richting N-VA.

Hoe slechter LDD het in de peilingen doet, hoe hoger haar parlementsleden opklimmen in allerlei rankings. 'We moeten door de grote poort buitenstappen om daarna misschien een andere poort binnen te kunnen gaan', zegt Vlaams fractieleider Lode Vereeck. Die poort kan in de praktijk maar naar twee partijen leiden: de N-VA of de Open VLD. 'Eigenlijk zijn wij een goed werkende firma die in haar geheel overgenomen zou kunnen worden', zegt zijn fractiegenoot Boudewijn Bouckaert. 'Maar dat is nu geen realistisch scenario, want zowel bij de N-VA als bij de Open VLD zou onze komst het interne evenwicht veel te veel verstoren.' Dus hopen de meeste LDD-mandatarissen dat de partijvoorzitter hen vrijdag expliciet de vrijheid zal geven om elders hun kans te wagen. Elk op eigen kracht. 'Ik weet ook wel dat de anderen zich nu willen profileren om eventueel elders onderdak te vinden', zegt Dedecker. 'Maar hoe zou ik hen dat in godsnaam kwalijk kunnen nemen?'

Voor Dedecker zelf lijkt het geen optie om zijn kiezers naar de N-VA te volgen. Hij overweegt nu om bij de verkiezingen van 25 mei 2014 een West-Vlaamse LDD-lijst aan te voeren om zo naar de Kamer terug te kunnen keren. Misschien wordt LDD straks dus alsnog een beweging met als enige lid en verkozene Jean-Marie Dedecker. (AP)

Van hot naar not in vijf jaar tijd, je moet het maar doen. Toen de pas opgerichte Lijst Dedecker, zoals de partij toen nog heette, 6,5 procent behaalde bij de federale verkiezingen van 2007 wist founding father Jean-Marie Dedecker niet wat hem overkwam. Sympathisanten die zich in alle uithoeken van Vlaanderen meldden om een partijafdeling op te starten, zorgden gaandeweg voor bonje en complicaties. 'Achteraf gezien waren we beter een beweging gebleven. Ik had het voorbeeld van Geert Wilders moeten volgen, die tot op vandaag het eerste en enige lid van de Nederlandse partij PVV is', zegt Dedecker. Ondertussen zijn veel partijafdelingen alweer opgedoekt. Zodra het bergaf ging, zijn een heleboel mensen vanzelf weer vertrokken. Meestal richting N-VA.Hoe slechter LDD het in de peilingen doet, hoe hoger haar parlementsleden opklimmen in allerlei rankings. 'We moeten door de grote poort buitenstappen om daarna misschien een andere poort binnen te kunnen gaan', zegt Vlaams fractieleider Lode Vereeck. Die poort kan in de praktijk maar naar twee partijen leiden: de N-VA of de Open VLD. 'Eigenlijk zijn wij een goed werkende firma die in haar geheel overgenomen zou kunnen worden', zegt zijn fractiegenoot Boudewijn Bouckaert. 'Maar dat is nu geen realistisch scenario, want zowel bij de N-VA als bij de Open VLD zou onze komst het interne evenwicht veel te veel verstoren.' Dus hopen de meeste LDD-mandatarissen dat de partijvoorzitter hen vrijdag expliciet de vrijheid zal geven om elders hun kans te wagen. Elk op eigen kracht. 'Ik weet ook wel dat de anderen zich nu willen profileren om eventueel elders onderdak te vinden', zegt Dedecker. 'Maar hoe zou ik hen dat in godsnaam kwalijk kunnen nemen?'Voor Dedecker zelf lijkt het geen optie om zijn kiezers naar de N-VA te volgen. Hij overweegt nu om bij de verkiezingen van 25 mei 2014 een West-Vlaamse LDD-lijst aan te voeren om zo naar de Kamer terug te kunnen keren. Misschien wordt LDD straks dus alsnog een beweging met als enige lid en verkozene Jean-Marie Dedecker. (AP)