Laurette Onkelinx kondigt einde van politieke carrière aan

13/09/17 om 11:21 - Bijgewerkt om 13:59

Bron: Belga

Het boegbeeld van de Brusselse PS kondigde op een persconferentie het einde van haar politieke carrière aan. In 2019 zal Laurette Onkelinx afscheid nemen.

Laurette Onkelinx kondigt einde van politieke carrière aan

Laurette Onkelinx © Belga

PS-kamerfractieleidster en voorzitster van de Brusselse PS-federatie, Laurette Onkelinx, stapt ten laatste na de parlementsverkiezingen van 2019 uit het politieke leven. Dat kondigde ze aan op een persconferentie in de Kamer. Als militant wil ze de Brusselse PS nog leiden in de campagne voor de lokale verkiezingen en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019.

'Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden is', zei een ontroerde Onkelinx. 'Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld'

Laurette Onkelinx blikte tijdens de persconferentie terug op haar professionele leven: 10 jaar advocaat, 7 jaar parlementslid, 22 jaar minister, vicepremier en twee mandaten als minister-president. In haar carrière heeft ze drie koningen en vijf premiers gekend. 'Vandaag heb ik zin in iets anders. Ik wil zelf het laatste hoofdstuk van mijn professionele leven schrijven. Daarom heb ik beslist om ten laatste na de parlementsverkiezingen een punt te zetten achter mijn politieke carrière. Maar ik blijf een overtuigd militant', benadrukte ze.

Als militant heeft ze het voorzitterschap van de Brusselse PS-federatie aanvaard, een functie die onbezoldigd is. Onkelinx wil nog een laatste

Omdat ze het schip niet wil verlaten op een ogenblik dat het in moeilijkheden zit, wil ze nog een laatste strijd voeren en de federatie voorbereiden op de verkiezingen van 2018 (lokaal) en 2019 (federaal). Daarna wil ze plaats maken voor de jongeren. "Ik heb altijd van mijn job gehouden", zei Laurette Onkelinx nog. Ze dankte haar familie en kinderen voor de steun en had ook lof voor de medewerkers, experts en kabinetsmedewerkers die een deel van de weg samen met haar hebben afgelegd. In principe wordt Laurette Onkelinx in oktober vervangen als fractieleider van de Franstalige socialisten in de Kamer.

Lees meer over:

Onze partners