De topministers buigen zich in de ambtswoning van de premier over de begrotingscontrole. "Er ligt goed nieuws op tafel", kondigde PS-vicepremier Laurette Onkelinx aan bij haar aankomst aan de Lambermont. Het kernkabinet en de ministers van Begroting en Financiën staan voor de moeilijke taak om de begroting 2013 aan te passen aan de slechtere economische vooruitzichten.
Het oorspronkelijk doel van een tekort van 2,15 procent van het bbp, wordt de jongste dagen steeds meer naar de achtergrond gedrongen door een pleidooi voor meer structurele maatregelen. Op die manier kan ons land zijn geloofwaardigheid in Europa behouden en ook de begrotingsinspanningen voor de komende jaren verlichten.

Maatregelen voor beter beheer gevonden

Europa vraagt een structurele inspanning van 0,75 procent van het bbp per jaar. Het kernkabinet wil dit weekend nog het kader vastleggen waarin de begrotingsconrole moet gebeuren.

Volgens vicepremier Onkelinx ligt er "goed nieuws op tafel", omdat het kernkabinet "maatregelen voor een beter beheer" gevonden heeft waardoor de inspanning minder groot wordt.

Europees vertrouwen behouden

Een precies cijfer is er niet. Sommigen menen dat er één miljard bijkomende structurele maatregelen gevonden moet worden, naast een inspanning van één miljard die nu reeds in uitvoering is. Daarbovenop kunnen nog eenmalige maatregelen volgen. Alexander De Croo (Open Vld) herhaalde dat de inspanning over dit en volgend jaar moet lopen om het Europees vertrouwen te behouden.

De topministers overlopen onder meer de maatregelen die de werkgroepen - fiscaal, niet-fiscaal en sociale zekerheid - hebben uitgewerkt. (Belga/MI)

De topministers buigen zich in de ambtswoning van de premier over de begrotingscontrole. "Er ligt goed nieuws op tafel", kondigde PS-vicepremier Laurette Onkelinx aan bij haar aankomst aan de Lambermont. Het kernkabinet en de ministers van Begroting en Financiën staan voor de moeilijke taak om de begroting 2013 aan te passen aan de slechtere economische vooruitzichten. Het oorspronkelijk doel van een tekort van 2,15 procent van het bbp, wordt de jongste dagen steeds meer naar de achtergrond gedrongen door een pleidooi voor meer structurele maatregelen. Op die manier kan ons land zijn geloofwaardigheid in Europa behouden en ook de begrotingsinspanningen voor de komende jaren verlichten. Maatregelen voor beter beheer gevonden Europa vraagt een structurele inspanning van 0,75 procent van het bbp per jaar. Het kernkabinet wil dit weekend nog het kader vastleggen waarin de begrotingsconrole moet gebeuren. Volgens vicepremier Onkelinx ligt er "goed nieuws op tafel", omdat het kernkabinet "maatregelen voor een beter beheer" gevonden heeft waardoor de inspanning minder groot wordt. Europees vertrouwen behouden Een precies cijfer is er niet. Sommigen menen dat er één miljard bijkomende structurele maatregelen gevonden moet worden, naast een inspanning van één miljard die nu reeds in uitvoering is. Daarbovenop kunnen nog eenmalige maatregelen volgen. Alexander De Croo (Open Vld) herhaalde dat de inspanning over dit en volgend jaar moet lopen om het Europees vertrouwen te behouden. De topministers overlopen onder meer de maatregelen die de werkgroepen - fiscaal, niet-fiscaal en sociale zekerheid - hebben uitgewerkt. (Belga/MI)