Lange rij asielzoekers voor gesloten poort van aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

© Belga image

Het beeld van een lange rij mannen die voor de gesloten poort staan van Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum van Fedasil in Brussel, is terug. Vanochtend werden tientallen asielzoekers opnieuw teleurgesteld. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Fedasil kaarten aan dat er korte termijn nog te weinig plaatsen zijn en de procedures nog te lang duren.

Vandaag vonden er volgens Fedasil een tweehonderdtal aanmeldingen plaats, al bleven er nog even veel asielzoekers buiten staan toen om 9 uur de poort van Klein Kasteeltje toe ging en de politie de mensen in de rij vroeg om de omgeving te verlaten en morgen terug te komen.

Volgens de aanwezige hulporganisaties sliepen afgelopen weekend opnieuw tientallen mensen op straat voor de deur van het aanmeldcentrum, in de hoop binnen te raken.

Procedure

“Er zijn opvangplaatsen gecreëerd de afgelopen zomer, maar het is nog steeds onvoldoende. Opvang aanbieden is een resultaatsverbintenis, geen inspanningsverbintenis. De uitstroom uit het netwerk is ook niet verhoogd en dat komt door de lange proceduretijden.

De aanvraag en behandeling duurt tegenwoordig een jaar tot anderhalf jaar en dat zorgt ervoor dat het netwerk verzadigd is”, vertelt Thomas Willekens, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Fedasil erkent dat de federale regering en kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor investeringen doen om meer personeel aan te trekken en opvangplaatsen te creëren, maar toch zijn er nog plaatsen nodig op korte termijn. Vanaf begin augustus komen er nieuwe plaatsen vrij in de legerkazerne in Berlaar, bevestigt het kabinet van De Moor.

Partner Content