Dat het Vlaams Parlement in 2015 1,8 miljoen euro minder dotatie krijgt dan het heeft gevraagd, is geen misverstand. Het past binnen de generieke besparing die de Vlaamse regering op het overheidsapparaat doorvoert. Dat laat het kabinet-Turtelboom weten in reactie op het Belga-bericht dat het Vlaams Parlement volgend jaar niet de gevraagde 95 miljoen maar 93,2 miljoen euro zal krijgen.

'Eenzijdige beslissing'

Dinsdag raakte bekend dat de dotatie van het Vlaams Parlement voor volgend jaar uitkomt op 93,2 miljoen euro. Dat is 1,8 miljoen euro minder dan het parlement zelf had gevraagd. Parlementsvoorzitter Jan Peumans had in een brief aan minister-president Geert Bourgeois en minister van Begroting Annemie Turtelboom zijn beklag gedaan over de "éénzijdige" manier waarop die beslissing is genomen. Peumans ging ervan uit dat het ging om een "misverstand" en rekende erop dat de zaak nog in orde zou komen.

Maar daar ziet het niet naar uit. Het kabinet-Turtelboom laat weten dat het niet gaat om een fout of misverstand. "Het Vlaams Parlement is meegenomen in de lineaire besparing die we doorvoeren. Die generieke besparing is gewoon doorgetrokken naar het Vlaams Parlement", klinkt het.

Parlement gaat op de rem staan

Peumans liet dinsdag al verstaan dat zijn parlement in het verleden al zijn duit in het zakje heeft gedaan, door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te besparen. Hij liet langs zijn neus weg ook verstaan dat de begroting van het Vlaams Parlement moet gestemd worden in het parlement. Lees: het parlement zou wel eens op de rem kunnen gaan staan als het parlement niet de gevraagde 95 miljoen euro krijgt.

In Villa Politica reageerde Turtelboom op dat 'dreigement'. "Dan zullen we nog eens moeten spreken met het Vlaams Parlement. Besparen is nooit fijn, ook niet voor de andere administraties. Maar we hebben als Vlaamse regering beslist om in de eerste plaats te kijken naar wat we zelf kunnen doen. In dat kader is ook aan het Vlaams Parlement een zelfde inspanning gevraagd als de rest van de overheid". (Belga/WB)

Dat het Vlaams Parlement in 2015 1,8 miljoen euro minder dotatie krijgt dan het heeft gevraagd, is geen misverstand. Het past binnen de generieke besparing die de Vlaamse regering op het overheidsapparaat doorvoert. Dat laat het kabinet-Turtelboom weten in reactie op het Belga-bericht dat het Vlaams Parlement volgend jaar niet de gevraagde 95 miljoen maar 93,2 miljoen euro zal krijgen. Dinsdag raakte bekend dat de dotatie van het Vlaams Parlement voor volgend jaar uitkomt op 93,2 miljoen euro. Dat is 1,8 miljoen euro minder dan het parlement zelf had gevraagd. Parlementsvoorzitter Jan Peumans had in een brief aan minister-president Geert Bourgeois en minister van Begroting Annemie Turtelboom zijn beklag gedaan over de "éénzijdige" manier waarop die beslissing is genomen. Peumans ging ervan uit dat het ging om een "misverstand" en rekende erop dat de zaak nog in orde zou komen. Maar daar ziet het niet naar uit. Het kabinet-Turtelboom laat weten dat het niet gaat om een fout of misverstand. "Het Vlaams Parlement is meegenomen in de lineaire besparing die we doorvoeren. Die generieke besparing is gewoon doorgetrokken naar het Vlaams Parlement", klinkt het. Peumans liet dinsdag al verstaan dat zijn parlement in het verleden al zijn duit in het zakje heeft gedaan, door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te besparen. Hij liet langs zijn neus weg ook verstaan dat de begroting van het Vlaams Parlement moet gestemd worden in het parlement. Lees: het parlement zou wel eens op de rem kunnen gaan staan als het parlement niet de gevraagde 95 miljoen euro krijgt. In Villa Politica reageerde Turtelboom op dat 'dreigement'. "Dan zullen we nog eens moeten spreken met het Vlaams Parlement. Besparen is nooit fijn, ook niet voor de andere administraties. Maar we hebben als Vlaamse regering beslist om in de eerste plaats te kijken naar wat we zelf kunnen doen. In dat kader is ook aan het Vlaams Parlement een zelfde inspanning gevraagd als de rest van de overheid". (Belga/WB)