Dat bepleit hij dinsdag in De Standaard en het Nieuwsblad. Begin deze maand trok distributienetbeheerder Eandis zijn prijzen op om de meerkost aan subsidies voor zonnepanelen te compenseren.

"Maar een prijsstijging voor de consument betekent meer btw-inkomsten voor de overheid', zegt Daems. "Dat is niet serieus. Nu de energieprijs hoger ligt, doet de staat alsof zijn neus bloedt en rijft hij de meerinkomst aan btw binnen. In feite een verdoken belastingverhoging." Bovendien is het de federale staat die met de btw de vruchten plukt van een tariefstijging op Vlaams niveau, zegt hij in de twee zusterkranten.

Daems vindt dat onfatsoenlijk en wil een correctie op de energieprijzen. "Als de prijs fors stijgt, moet je dat compenseren. Op elektriciteit wordt te weinig accijns geheven om met een verlaging het verschil te maken", klinkt het. "Maar de btw van 21 procent intrekken of verlagen kan wél." (Belga)

Dat bepleit hij dinsdag in De Standaard en het Nieuwsblad. Begin deze maand trok distributienetbeheerder Eandis zijn prijzen op om de meerkost aan subsidies voor zonnepanelen te compenseren. "Maar een prijsstijging voor de consument betekent meer btw-inkomsten voor de overheid', zegt Daems. "Dat is niet serieus. Nu de energieprijs hoger ligt, doet de staat alsof zijn neus bloedt en rijft hij de meerinkomst aan btw binnen. In feite een verdoken belastingverhoging." Bovendien is het de federale staat die met de btw de vruchten plukt van een tariefstijging op Vlaams niveau, zegt hij in de twee zusterkranten. Daems vindt dat onfatsoenlijk en wil een correctie op de energieprijzen. "Als de prijs fors stijgt, moet je dat compenseren. Op elektriciteit wordt te weinig accijns geheven om met een verlaging het verschil te maken", klinkt het. "Maar de btw van 21 procent intrekken of verlagen kan wél." (Belga)