Van de duizend laatstejaarsstudenten die Lies Vanneste bevroeg voor haar onderzoek, bleek 86,1 procent nog nooit van de term 'inschakelingsuitkering' gehoord te hebben. Van de resterende 14 procent die het begrip wel kende, had iets minder dan de helft voldoende kennis van de wetgeving, bijvoorbeeld over de voorwaarden, de duur, het bedrag, het feit dat de leeftijdsgrens recent verlaagd is en dat het geen automatisch recht is. Een inschakelingsuitkering is een type uitkering die studenten onder de 25 kunnen aanvragen als ze langer dan een jaar na het afstuderen geen job vonden, maar wel actief zochten.

Wel bleek dat bijna de helft van de bevraagde studenten van het bestaan van een dergelijke uitkering af te weten, zonder er de juiste term te kunnen opplakken. 'Naar informatie zoeken is moeilijk als je de termen niet eens kent', stelt ze vast. 'Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat laatstejaarsstudenten hierover onvoldoende geïnformeerd worden.'

Ze pleit daarom voor een verplicht vak voor laatstejaarsstudenten, zowel in het secundair als het hoger onderwijs, waarbij jongeren geïnformeerd worden over alle rechten en plichten die relevant zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt. 'Naar informatie zoeken is moeilijk als je de termen niet eens kent', zegt Vanneste. Ook roept ze beleidsmakers op om de wetgeving te vereenvoudigen en verstaanbaar te maken voor iedereen. Tot slot suggereert Vanneste een hervorming van het recht tot een automatisch recht. (BELGA/JVL)

Van de duizend laatstejaarsstudenten die Lies Vanneste bevroeg voor haar onderzoek, bleek 86,1 procent nog nooit van de term 'inschakelingsuitkering' gehoord te hebben. Van de resterende 14 procent die het begrip wel kende, had iets minder dan de helft voldoende kennis van de wetgeving, bijvoorbeeld over de voorwaarden, de duur, het bedrag, het feit dat de leeftijdsgrens recent verlaagd is en dat het geen automatisch recht is. Een inschakelingsuitkering is een type uitkering die studenten onder de 25 kunnen aanvragen als ze langer dan een jaar na het afstuderen geen job vonden, maar wel actief zochten.Wel bleek dat bijna de helft van de bevraagde studenten van het bestaan van een dergelijke uitkering af te weten, zonder er de juiste term te kunnen opplakken. 'Naar informatie zoeken is moeilijk als je de termen niet eens kent', stelt ze vast. 'Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat laatstejaarsstudenten hierover onvoldoende geïnformeerd worden.' Ze pleit daarom voor een verplicht vak voor laatstejaarsstudenten, zowel in het secundair als het hoger onderwijs, waarbij jongeren geïnformeerd worden over alle rechten en plichten die relevant zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt. 'Naar informatie zoeken is moeilijk als je de termen niet eens kent', zegt Vanneste. Ook roept ze beleidsmakers op om de wetgeving te vereenvoudigen en verstaanbaar te maken voor iedereen. Tot slot suggereert Vanneste een hervorming van het recht tot een automatisch recht. (BELGA/JVL)