In 1997 had het toenmalige Belgacom in ons land nog 18.000 openbare telefooncellen. Ze worden echter al jaren nog nauwelijks gebruikt en sinds 2013 is ook de wettelijke verplichting om hen te laten staan opgeheven. Dertig cabines krijgen wel een "tweede leven", bijvoorbeeld in musea en bij kunst- of cultuurorganisaties.

De verwijdering van de telefooncel aan de Middelheimlaan in Wilrijk was louter symbolisch, omdat het niet gaat om de laatste fysiek in het straatbeeld aanwezige telefooncel. "Wanneer effectief de allerlaatste zal weggenomen worden, valt moeilijk te zeggen. Dat kan nog een kwestie van dagen of weken zijn", zegt Proximus-woordvoerder Jan Margot. "Dat heeft te maken met praktische beslommeringen zoals telefooncellen met reclamepanelen waarvan het contract nog liep, het afsluiten van de elektriciteit of de ondergrond waarin ze bevestigd zijn en waaruit ze soms moeilijk te verwijderen vallen."

Telefoonkaart

Het gebruik van die laatste toestellen behoort in ieder geval wel tot het verleden. "Sinds begin dit jaar is betalen met Proton niet meer mogelijk en blijft dus enkel de telefoonkaart over, maar die wordt al lang niet meer verkocht", aldus Margot.

"We hebben het voor het toestel in Antwerpen nog eens nagekeken: enkel onze eigen verantwoordelijke heeft dat de voorbije vijf maanden nog twee keer gebruikt, en dan nog louter als test in het kader van een radioprogramma dat er werd opgenomen." (Belga/TE)

In 1997 had het toenmalige Belgacom in ons land nog 18.000 openbare telefooncellen. Ze worden echter al jaren nog nauwelijks gebruikt en sinds 2013 is ook de wettelijke verplichting om hen te laten staan opgeheven. Dertig cabines krijgen wel een "tweede leven", bijvoorbeeld in musea en bij kunst- of cultuurorganisaties. De verwijdering van de telefooncel aan de Middelheimlaan in Wilrijk was louter symbolisch, omdat het niet gaat om de laatste fysiek in het straatbeeld aanwezige telefooncel. "Wanneer effectief de allerlaatste zal weggenomen worden, valt moeilijk te zeggen. Dat kan nog een kwestie van dagen of weken zijn", zegt Proximus-woordvoerder Jan Margot. "Dat heeft te maken met praktische beslommeringen zoals telefooncellen met reclamepanelen waarvan het contract nog liep, het afsluiten van de elektriciteit of de ondergrond waarin ze bevestigd zijn en waaruit ze soms moeilijk te verwijderen vallen." Het gebruik van die laatste toestellen behoort in ieder geval wel tot het verleden. "Sinds begin dit jaar is betalen met Proton niet meer mogelijk en blijft dus enkel de telefoonkaart over, maar die wordt al lang niet meer verkocht", aldus Margot. "We hebben het voor het toestel in Antwerpen nog eens nagekeken: enkel onze eigen verantwoordelijke heeft dat de voorbije vijf maanden nog twee keer gebruikt, en dan nog louter als test in het kader van een radioprogramma dat er werd opgenomen." (Belga/TE)