Laatste klassieke Gordel meteen gesaboteerd

© Belga

In de Vlaamse rand rond Brussel is de 32e Gordel gestart, de laatste volgens de klassieke formule vanuit vier trefpunten. Het belooft een communautair rumoerige dag te worden. Meteen na de start werd de aloude traditie van sabotageacties gerespecteerd.

Deelnemers aan de Gordel hebben de keuze uit 19 wandel- en fietsparcours. Het is de laatste Gordel volgens de klassieke formule vanuit 4 trefpunten. Onder meer door het slechte weer kwamen vorig jaar slechts 43.404 personen opdagen, een halvering in vergelijking met het jaar voordien (80.358).

Communautaire conflicten Organisator Bloso zag de voorbereiding doorkruist door enkele communautaire conflicten. Zo gaf de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode geen toelating om hier een start- en aankomstplaats in te richten zoals in het verleden van de Gordel altijd al het geval was geweest.

Bloso zag zich hierdoor genoodzaakt dit trefpunt te verplaatsen naar Alsemberg (Beersel) op 850 meter van het centrum van Rode. Linkebeek gaf bovendien pas twee dagen geleden toelating voor de doortocht van de Erfgoedwandeling door de gemeente.

Acties

Het belooft ook vandaag een communautair rumoerige dag te worden. Vlaamse partijen zoals N-VA en Vlaams Belang en actiegroepen zoals Voorpost, Taal Aktie Komitee (TAK) en de Vlaamse Volksbeweging hebben aangekondigd te zullen manifesteren in Sint-Genesius-Rode tegen het verbod om een trefpunt in te richten.

Inwoners van Rode tekenden een wandel- en fietsparcours uit door hun gemeente langs “een aantal mislukkingen van het Franstalige gemeentebestuur” zoals de aanhoudende overstromingen en doodgebloede woensdagmarkt in het dorpscentrum en het zwembad dat al 1,5 jaar gesloten is. Het parcours is enkel via internet (‘wandelroute de rolin’ via routeyou.com) bekendgemaakt.

Een vijftiental leden van het TAK hebben een “controlepost” opgesteld langs het parcours van de Gordel ter hoogte van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode, een ludiek protest tegen de weigering van de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode om een Gordel-trefpunt in te richten in de gemeente.

De actievoerders delen aan de voorbijgangers klevertjes uit met de tekst “ik was in Rode en kom er terug” en ballonnen met de tekst “de Gordel blijft”. TAK is immers van oordeel dat de Gordel in zijn huidige formule moet blijven bestaan, als een lint van Vlaamse Gordelaars dat de zes gemeenten onderling en met de rest van Vlaanderen verbindt, en niet mag afzwakken tot een toeristische vorm.

Sabotage

Ook in deze laatste editie van de Gordel volgens de klassieke formule wordt de aloude traditie van sabotageacties weer gerespecteerd. Volgens Bloso-organisator Luc Peirlinck werden voor 8 uur reeds de eerste spijkers gemeld in de zone Asse op de 100 kilometer fietsroute tussen Dilbeek en Wemmel. In Sint-Genesius-Rode werd bewegwijzering weggehaald.

De Gordel heeft echter voldoende manschappen ter beschikking om dergelijke euvels onmiddellijk te herstellen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content