L'Avenir staat onder druk

27/10/17 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Bron: Levif/l'express

Volgens Le Vif zou bij de Waalse intercommunale Nethys een zwarte lijst voor een komende herstructurering circuleren met daarop namen van journalisten van L'Avenir die berichtten over de zaak Publifin. De Franstalige krant L'Avenir is in handen van Nethys, de operationele poot van de door schandalen geplaagde Luikse intercommunale Publifin.

L'Avenir staat onder druk

De Franstalige krant L'Avenir is in handen van Nethys. © Belga

Vorige zomer voerden CEO Stéphane Moreau (die vanwege de Publifin-affaire moest opstappen als burgemeester van Ans) en zijn rechterhand Pol Heyse, voorzitter van de raad van Bestuur van de Éditions de l'Avenir, al druk uit op de Naamse krant en meer bepaald op hoofredacteur Thierry Dupièreux.

Volgens verschillende bronnen wordt vandaag een herstructureringsplan voorbereid voor 2018. Nethys zou van die gelegenheid gebruik kunnen maken om sommige mensen over te plaatsen of druk uitoefenen om ze aan te sporen om te vertrekken.

In het begin van de herfst evolueerden de geruchten over de druk die Pol Heyse uitoefende op L'Avenir richting duidelijke getuigenissen.

Hoewel er volgens Fabien Culot (MR) geen bewijzen zijn, uitten een aantal Luikse politici off the record hun verontwaardiging. 'Je raakt niet aan de onafhankelijkheid van de pers! Geen enkele politicus kan een zwarte lijst verdragen! Het is ondenkbaar dat mensen aan de deur worden gezet of dat er gebeld wordt naar de hoofdredacteur als een artikel niet in de smaak valt!'

De krant L'Avenir werd in 2007 door het bisdom Namen verkocht aan de groep Corelio (De Standaard, Het Laatste Nieuws). In 2014 werd de krant overgenomen door Tecteo (Nethys). L'Avenir vertoonde acht jaar lang positieve resultaten, maar in 2016 maakte de krant voor het eerst verlies.

Onze partners