Kwekers voortaan verantwoordelijk voor agressieve honden

Wanneer een hond bijt of in huis plast, zou de kweker van het dier binnenkort wel eens aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx werkt aan een uitbreiding van het bestaande gezondheidscertificaat voor pups die worden verkocht. Dat zou ook een garantie inhouden voor het gedrag van de dieren. Bedoeling is dat fokkers alle voorzorgen in acht nemen om ervoor te zorgen dat hun pups zich gedragen.

“Fokkers zullen moeten garanderen dat de honden die ze verkopen gesocialiseerd zijn”, legt Eric Van Tilburgh, hoofd van de dienst dierenwelzijn op de FOD Volksgezondheid uit. “We denken dat het objectief meetbaar is welke gedragingen pups aanleren voor ze op acht à twaalf weken verkocht worden. Voor die leeftijd moet een hond met mensen, ook kinderen, en katten overweg kunnen. Hij moet ook in een auto kunnen zitten. Want nadien is het kalf dikwijls al verdronken. Als een hond bijt, agressief is of binnen plast, is de kweker aansprakelijk. Niet voor eeuwig natuurlijk. Voor hoe lang dan wel, dat zoeken we nu uit.”

‘Een zoveelste aanval’

“Een zoveelste aanval op de professionele kwekers en kwekers-handelaars”, omschrijven Unizo en haar aangesloten federatie voor fokkers en fokkers-handelaars Ani-Zoo het voorstel.

Ani-Zoo, de nationale beroepsfederatie die opkomt voor de belangen van ondernemers in de huisdierensector, erkent dat het sociale gedrag van honden belangrijk is. Daarom startte de organisatie begin dit jaar al gesprekken met de betrokken diensten van de Universiteit van Gent. “Maar het probleem is complex en is niet zomaar met enkele regels op te lossen”, aldus Ani-Zoo.

Zwartkweekcircuit

De vereniging is dan ook gekant tegen het voorstel van minister Onkelinx. Zo heeft Ani-Zoo in de eerste plaats vragen bij de praktische uitwerking. Het is namelijk moeilijk om het sociale gedrag van honden wetenschappelijk te bewijzen. Ook is er nog onduidelijkheid over wie de testen zal uitvoeren en welke instantie die zal financieren. Daarnaast is het volgens Ani-Zoo onmogelijk vast te stellen dat honden uit familiale kwekerijen socialer zijn dan die uit grote fokkerijen.

Ten slotte wijst de organisatie op het grote illegale en zwartkweekcircuit. Vandaag wordt meer dan zes op tien pups via het niet-gecontroleerde circuit verkocht. Het sociale gedrag bij die pups controleren, is volgens de organisatie dan ook een onmogelijke zaak. Volgens Ani-Zoo is het voorstel niet sluitend en treft het vooral de ondernemingen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content