Kwart zieken kan terug naar oude baan

© iStock

Bijna een op de vier langdurig zieken voor wie een re-integratietraject is opgestart, kan terugkeren naar zijn oude werkgever. In hun geval is een andere functie in het bedrijf mogelijk of volstaan aanpassingen aan de jobomschrijving.

Dat blijkt uit cijfers van Co-Prev, de organisatie van de preventiebedrijven die de integratietrajecten uitvoeren, waar De Tijd woensdag over bericht.

Voor een op de tien zieke werknemers is een terugkeer voorlopig niet aan de orde, maar moet binnen de twee maanden een nieuwe evaluatie worden gemaakt. Zeven op de tien onderzochte werknemers blijken evenwel niet naar hun werkgever te kunnen terugkeren. Dat betekent dat hun bedrijf het recht heeft om hen zonder opzegvergoeding te ontslaan.

Volgens de christelijke vakbond ACV helpt de re-integratie maar weinig langdurig zieken aan werk en is het vooral een ‘ontslagmachine’. ‘Het wordt bedrijven wel heel gemakkelijk gemaakt om zieke werknemers te ontslaan’, zegt expert Herman Fonck. De werkgeversorganisaties op hun beurt vragen meer begeleidende maatregelen.

Chronische ziekten wegen steeds meer op budget RIZIV

De uitgaven gelinkt aan chronische ziekten kenden een sterke stijging, zo bericht L’Echo woensdag. De krant baseert zich op een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij de meer dan 2 miljoen leden, met gegevens van 2010 tot 2015.

Het aantal chronische ziekten is met 12 procent toegenomen op vijf jaar tijd, naar bijna één lid op de vier (24,8 procent) in 2015, of 520.523 mensen. De kans dat iemand door een chronische aandoening wordt getroffen, neemt ook toe met de leeftijd. Dat aantal zal dus nog oplopen met het oog op de vergrijzing. Daarnaast liep ook de kost van de zorgen op. Zo namen de jaarlijkse gemiddelde uitgaven voor een chronische zieke toe met 10 procent gedurende diezelfde periode (2010-2015), tot 5.746 euro. In vijf jaar tijd zijn de uitgaven aan chronische ziekten van 67,4 procent van het budget van het RIZIV, opgelopen tot 70,4 procent.

Partner Content