Uit een rondvraag van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) naar het 'telefoongedrag' van de Belg tijdens het autorijden blijkt dat 26 procent van de automobilisten dagelijks achter het stuur zonder handenvrije kit telefoneert. 24 procent van de bevraagden leest sms'jes tijdens het rijden en16 procent verstuurt er.

Handenvrije kit niet ingeburgerd

In totaal gebruikt 53 procent van de bestuurders elke dag zijn gsm in de auto, met of zonder handenvrije kit. Het risico op een ongeval is voor bellende bestuurders twee tot negen maal hoger. Slechts 29,5 procent van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit. Dat betekent nog niet dat die personen de kit effectief gebruiken. Volgens de peiling maakt slechts 61 procent van de bezitters van zo'n kit er systematisch gebruik van.

Volgens staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe vereist het besturen van een voertuig een zeer grote concentratie. "De minste onoplettendheid kan een ernstig ongeval tot gevolg hebben. Een bestuurder kan zich namelijk niet concentreren op twee taken tegelijk. De aandacht voor de persoon aan de andere kant van de lijn haalt het op het sturen", aldus de staatssecretaris.

Rijden + bellen = dodelijk

In samenwerking met de vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en Mercator-verzekeringen, lanceren het BIVV en Etienne Schouppe de campagne "rijden + bellen = dodelijk". (Belga/INM)

Uit een rondvraag van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) naar het 'telefoongedrag' van de Belg tijdens het autorijden blijkt dat 26 procent van de automobilisten dagelijks achter het stuur zonder handenvrije kit telefoneert. 24 procent van de bevraagden leest sms'jes tijdens het rijden en16 procent verstuurt er. Handenvrije kit niet ingeburgerd In totaal gebruikt 53 procent van de bestuurders elke dag zijn gsm in de auto, met of zonder handenvrije kit. Het risico op een ongeval is voor bellende bestuurders twee tot negen maal hoger. Slechts 29,5 procent van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit. Dat betekent nog niet dat die personen de kit effectief gebruiken. Volgens de peiling maakt slechts 61 procent van de bezitters van zo'n kit er systematisch gebruik van. Volgens staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe vereist het besturen van een voertuig een zeer grote concentratie. "De minste onoplettendheid kan een ernstig ongeval tot gevolg hebben. Een bestuurder kan zich namelijk niet concentreren op twee taken tegelijk. De aandacht voor de persoon aan de andere kant van de lijn haalt het op het sturen", aldus de staatssecretaris.Rijden + bellen = dodelijk In samenwerking met de vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en Mercator-verzekeringen, lanceren het BIVV en Etienne Schouppe de campagne "rijden + bellen = dodelijk". (Belga/INM)