De kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen gaat erop achteruit, bleek gisteren uit een nieuwe publicatie van de KU Leuven. Vooral in het katholiek onderwijs is de daling opvallend. Rutten vindt dat het katholiek onderwijs de hand wat meer in eigen boezem zou mogen steken. Ze hekelt onder meer het schrappen van een lesuur Nederlands. "Een fout signaal", zegt de Open VLD-voorzitter. "Meten is weten", zei Rutten.

"Wij pleiten voor een centraal examen over de netten heen. Dan weten we ook jaar na jaar hoe met ons onderwijs gesteld is en kunnen we veel sneller ingrijpen".

Volgens Rutten moeten leerkrachten meer de tijd krijgen "om echt les te geven" en moeten ze minder met paperassen en zorgtaken bezig zijn.

N-VA, die gisteravond bij monde van voorzitter Bart De Wever kritiek uitte op de "pretpedagogie" van het katholiek onderwijs, wil na de verkiezingen de onderwijsminister leveren. Open VLD eist die portefeuille niet op. "Ik wil graag wegen op het beleid. Ik ga niet voor de posten, ik ga voor de inhoud", zegt Rutten.

De kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen gaat erop achteruit, bleek gisteren uit een nieuwe publicatie van de KU Leuven. Vooral in het katholiek onderwijs is de daling opvallend. Rutten vindt dat het katholiek onderwijs de hand wat meer in eigen boezem zou mogen steken. Ze hekelt onder meer het schrappen van een lesuur Nederlands. "Een fout signaal", zegt de Open VLD-voorzitter. "Meten is weten", zei Rutten. "Wij pleiten voor een centraal examen over de netten heen. Dan weten we ook jaar na jaar hoe met ons onderwijs gesteld is en kunnen we veel sneller ingrijpen". Volgens Rutten moeten leerkrachten meer de tijd krijgen "om echt les te geven" en moeten ze minder met paperassen en zorgtaken bezig zijn. N-VA, die gisteravond bij monde van voorzitter Bart De Wever kritiek uitte op de "pretpedagogie" van het katholiek onderwijs, wil na de verkiezingen de onderwijsminister leveren. Open VLD eist die portefeuille niet op. "Ik wil graag wegen op het beleid. Ik ga niet voor de posten, ik ga voor de inhoud", zegt Rutten.