Dat heeft rector Rik Torfs vrijdagavond gezegd tijdens een lezing in Leuven. De KU Leuven wil op die manier iets doen aan het grote aantal mislukkingen bij eerstejaars. De details staan in een nota waarmee de universiteit binnenkort wil uitpakken.

"Het voorstel komt een beetje choquerend over en druist in tegen een lange traditie, waarvan we ons echter kunnen afvragen of het de goede was", zei Torfs. "We willen niemand uitsluiten om universitaire studies te volgen en schakelprogramma's blijven bestaan, maar wie beroepsonderwijs volgde heeft in de praktijk weinig kans op slagen aan de universiteit en moet daarom volgens ons eerst slagen in een toegangsproef", aldus Torfs.

100.000 euro voor iedere jonge onderzoeker

Verwijzend naar de aan de gang zijnde regeringsonderhandelingen herhaalde de Leuvense rector dat de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) meer middelen eist. Meer dan geld heeft de universitaire wereld volgens hem echter nood aan autonomie bij het besteden van de middelen.

Torfs stelde dat de KU Leuven in haar onderwijs meer dan voorheen aandacht wil gaan besteden aan persoonsvorming. Vanaf het komend academiejaar worden onderzoeksmiddelen herverdeeld ten voordele van jonge onderzoekers. Zo krijgen pas benoemde docenten meteen een startkapitaal van 100.000 euro om onmiddellijk aan onderzoek te kunnen doen.

Lokale noden

Op de vele plaatsen in Vlaanderen waar de KU Leuven sinds de integratie van de hogeschoolopleidingen van het lange type aanwezig is, wil het zijn expertise aanbieden voor de aanpak van lokale noden. Zo werden er volgens Torfs al gesprekken gevoerd met Brusselse politici over multiculturalisme en maatschappelijke achterstand. (Belga/TV)

Dat heeft rector Rik Torfs vrijdagavond gezegd tijdens een lezing in Leuven. De KU Leuven wil op die manier iets doen aan het grote aantal mislukkingen bij eerstejaars. De details staan in een nota waarmee de universiteit binnenkort wil uitpakken."Het voorstel komt een beetje choquerend over en druist in tegen een lange traditie, waarvan we ons echter kunnen afvragen of het de goede was", zei Torfs. "We willen niemand uitsluiten om universitaire studies te volgen en schakelprogramma's blijven bestaan, maar wie beroepsonderwijs volgde heeft in de praktijk weinig kans op slagen aan de universiteit en moet daarom volgens ons eerst slagen in een toegangsproef", aldus Torfs. Verwijzend naar de aan de gang zijnde regeringsonderhandelingen herhaalde de Leuvense rector dat de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) meer middelen eist. Meer dan geld heeft de universitaire wereld volgens hem echter nood aan autonomie bij het besteden van de middelen. Torfs stelde dat de KU Leuven in haar onderwijs meer dan voorheen aandacht wil gaan besteden aan persoonsvorming. Vanaf het komend academiejaar worden onderzoeksmiddelen herverdeeld ten voordele van jonge onderzoekers. Zo krijgen pas benoemde docenten meteen een startkapitaal van 100.000 euro om onmiddellijk aan onderzoek te kunnen doen.Op de vele plaatsen in Vlaanderen waar de KU Leuven sinds de integratie van de hogeschoolopleidingen van het lange type aanwezig is, wil het zijn expertise aanbieden voor de aanpak van lokale noden. Zo werden er volgens Torfs al gesprekken gevoerd met Brusselse politici over multiculturalisme en maatschappelijke achterstand. (Belga/TV)