In het voorjaar van 2014 gaat de KU Leuven een aanvraag indienen voor tweejarige masters in de richtingen humane wetenschappen. Dat bericht de krant De Standaard. Zo kunnen studenten die meer onderzoek willen doen een langer traject volgen na hun bachelorstudie.

De KU Leuven wil komend voorjaar een aanvraag doen om tweejarige onderzoeksmasters te organiseren voor studenten humane wetenschappen. "We willen er de KU Leuven nog meer mee profileren als onderzoeksuniversiteit, ook internationaal", zegt vicerector onderwijs Didier Pollefeyt. De andere Vlaamse universiteiten zijn er nog geen voorstander van.

In Vlaanderen is er plaats voor veertig zulke onderzoeksmasters. Leuven zou er daarvan veertien of vijftien voor zijn rekening nemen. Daar is 450.000 euro mee gemoeid en er moeten negen extra hoogleraren voor worden aangesteld.

Arbeidsgerichte masters

De Leuvense universiteit wil de masters invoeren in richtingen als criminologie, economie, sociale wetenschappen en wijsbegeerte. Volgens het decreet kunnen per master tien studenten worden gefinancierd. Komen er minder richtingen, dan kan dat aantal oplopen tot dertig. Mochten meer studenten zich willen inschrijven, zal de universiteit ze zelf financieren.

"Er gebeurt geen strenge selectie", aldus Didier Pollefeyt. "Maar het spreekt voor zich dat zo'n master mikt op specifieke vaardigheden." De vicerector zegt verder dat de invoering van de tweejarige masters ook de kans geeft om de gewone masters praktijkgerichter te maken. "Die kunnen we dan meer maatschappelijk en arbeidsgericht maken."

Andere universiteiten

De andere universiteiten voelen nog niets voor zo'n onderzoeksmaster. "Ze zullen geld dat voor onderwijs bedoeld is, afleiden naar onderzoek", zegt de Antwerpse vicerector Joke Denekens. Bovendien zullen onderzoekers en docenten daardoor op termijn worden gekozen na de derde bachelor. Volgens directeur onderwijs Kristiaan Versluys van de UGent is dat veel te vroeg. "Veel studenten ontdekken hun roeping als onderzoeker pas tijdens hun masteropleiding", aldus Versluys. (Belga/YD)

De KU Leuven wil komend voorjaar een aanvraag doen om tweejarige onderzoeksmasters te organiseren voor studenten humane wetenschappen. "We willen er de KU Leuven nog meer mee profileren als onderzoeksuniversiteit, ook internationaal", zegt vicerector onderwijs Didier Pollefeyt. De andere Vlaamse universiteiten zijn er nog geen voorstander van.In Vlaanderen is er plaats voor veertig zulke onderzoeksmasters. Leuven zou er daarvan veertien of vijftien voor zijn rekening nemen. Daar is 450.000 euro mee gemoeid en er moeten negen extra hoogleraren voor worden aangesteld.De Leuvense universiteit wil de masters invoeren in richtingen als criminologie, economie, sociale wetenschappen en wijsbegeerte. Volgens het decreet kunnen per master tien studenten worden gefinancierd. Komen er minder richtingen, dan kan dat aantal oplopen tot dertig. Mochten meer studenten zich willen inschrijven, zal de universiteit ze zelf financieren."Er gebeurt geen strenge selectie", aldus Didier Pollefeyt. "Maar het spreekt voor zich dat zo'n master mikt op specifieke vaardigheden." De vicerector zegt verder dat de invoering van de tweejarige masters ook de kans geeft om de gewone masters praktijkgerichter te maken. "Die kunnen we dan meer maatschappelijk en arbeidsgericht maken."De andere universiteiten voelen nog niets voor zo'n onderzoeksmaster. "Ze zullen geld dat voor onderwijs bedoeld is, afleiden naar onderzoek", zegt de Antwerpse vicerector Joke Denekens. Bovendien zullen onderzoekers en docenten daardoor op termijn worden gekozen na de derde bachelor. Volgens directeur onderwijs Kristiaan Versluys van de UGent is dat veel te vroeg. "Veel studenten ontdekken hun roeping als onderzoeker pas tijdens hun masteropleiding", aldus Versluys. (Belga/YD)