Vlaanderen telt vanaf 2013 39 vrouwelijke burgemeesters, acht meer dan nu. In 2016 zullen er nog vier bijkomen. De toename sinds 2006 situeert zich echter vooral in kleine gemeenten, terwijl de steden Aalst en Sint-Niklaas hun vrouwelijke burgemeester verliezen. Hierdoor daalt het percentage Vlamingen met een vrouwelijke burgemeester in 2013 van 11 tot 10,5. Dat blijkt uit onderzoek door de Leuvense politicologen Marc Hooghe en Joost De Moor.

Langzame stijging

De N-VA scoort met 18,6 procent vrouwelijke burgemeesters het hoogste van alle partijen. SP.A en Open Vld volgen met ongeveer 13 procent en CD&V hinkt achterop met 12 procent.

Onder de Vlaamse provincies doet West-Vlaanderen het met 15,6 procent vrouwelijke burgemeesters het best, gevolgd door Limburg en Oost-Vlaanderen (circa 14 procent), Antwerpen (11 procent) en Vlaams-Brabant (9 procent).

Het percentage vrouwelijke burgemeesters stijgt sinds de jaren 80 van vorige eeuw heel langzaam.

Het is volgens beide onderzoekers opvallend dat de verstrenging van genderquota voor kieslijsten de vervrouwelijking van het burgemeestersambt niet versnelde. Dit is te wijten aan het feit dat vrouwen slechts zelden de lijst trekken.

Vrouwen sneuvelen

Een andere verklaring voor de trage groei van het aandeel vrouwelijke burgemeesters is dat de meeste zittende mannelijke burgemeesters herkozen worden, terwijl dat niet geldt voor vrouwelijke burgemeesters. Van de 31 vrouwelijke burgemeesters uit 2006 slaagden er bij deze verkiezingen slechts 13 in hun mandaat te hernieuwen en werden er 18 door een man vervangen. (Belga/TV)

Vlaanderen telt vanaf 2013 39 vrouwelijke burgemeesters, acht meer dan nu. In 2016 zullen er nog vier bijkomen. De toename sinds 2006 situeert zich echter vooral in kleine gemeenten, terwijl de steden Aalst en Sint-Niklaas hun vrouwelijke burgemeester verliezen. Hierdoor daalt het percentage Vlamingen met een vrouwelijke burgemeester in 2013 van 11 tot 10,5. Dat blijkt uit onderzoek door de Leuvense politicologen Marc Hooghe en Joost De Moor.Langzame stijging De N-VA scoort met 18,6 procent vrouwelijke burgemeesters het hoogste van alle partijen. SP.A en Open Vld volgen met ongeveer 13 procent en CD&V hinkt achterop met 12 procent. Onder de Vlaamse provincies doet West-Vlaanderen het met 15,6 procent vrouwelijke burgemeesters het best, gevolgd door Limburg en Oost-Vlaanderen (circa 14 procent), Antwerpen (11 procent) en Vlaams-Brabant (9 procent). Het percentage vrouwelijke burgemeesters stijgt sinds de jaren 80 van vorige eeuw heel langzaam. Het is volgens beide onderzoekers opvallend dat de verstrenging van genderquota voor kieslijsten de vervrouwelijking van het burgemeestersambt niet versnelde. Dit is te wijten aan het feit dat vrouwen slechts zelden de lijst trekken.Vrouwen sneuvelen Een andere verklaring voor de trage groei van het aandeel vrouwelijke burgemeesters is dat de meeste zittende mannelijke burgemeesters herkozen worden, terwijl dat niet geldt voor vrouwelijke burgemeesters. Van de 31 vrouwelijke burgemeesters uit 2006 slaagden er bij deze verkiezingen slechts 13 in hun mandaat te hernieuwen en werden er 18 door een man vervangen. (Belga/TV)