Een Turkse studente die haar diploma aan de KU Leuven had behaald kwam begin dit jaar te weten dat haar diploma niet erkend zal worden omdat de KU Leuven steun verleent aan de Gülen-beweging, die volgens president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gesteld voor de couppoging in Turkije van vorig jaar. Op hetzelfde moment dat de studente de weigering ontving, verscheen in Turkse media het bericht dat de regering een zwarte lijst heeft opgesteld met 'terreuruniefs', waarop ook de KU Leuven staat.

'We zijn ons bewust van de situatie', reageert rector Rik Torfs. Hij trok eind januari naar de ambassade voor uitleg. 'De ambassadeur heeft ons verzekerd dat onze diploma's erkend zullen worden. We geloven hem op zijn woord.' Aan VRT Nieuws voegde hij daar nog aan toe dat hij de ambassadeur aan zijn woord zal houden als studenten zich tot hem wenden.

Volgens de kranten is de lijst het resultaat van informatiegaring door de Diyanet-moskeeën, die rechtstreeks onder het gezag staan van de Turkse overheid. Het bevel tot spionage viel ook in België in de bus en dat leidde eind september tot een rapport van alle instellingen in ons land die gelinkt kunnen worden aan Gülen.

Lees het hele dossier rond de informatiegaring door de Diyanetmoskeeën hier.

De KU Leuven heeft een 'onschuldig en politiek volledig neutrale leerstoel' - dixit Torfs in Het Laatste Nieuws - die door de Gülenbeweging wordt betaald. 'De Fethullah Gülen Chair for Intercultural Studies bestaat sinds 2010 en heeft zijn sporen in de interculturele dialoog allang bewezen. Er is geen begin van bewijs dat de mensen achter de Gülen Chair betrokken zijn bij illegale activiteiten. We laten ons niet intimideren', zei Torfs in september aan Knack.

Een Turkse studente die haar diploma aan de KU Leuven had behaald kwam begin dit jaar te weten dat haar diploma niet erkend zal worden omdat de KU Leuven steun verleent aan de Gülen-beweging, die volgens president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gesteld voor de couppoging in Turkije van vorig jaar. Op hetzelfde moment dat de studente de weigering ontving, verscheen in Turkse media het bericht dat de regering een zwarte lijst heeft opgesteld met 'terreuruniefs', waarop ook de KU Leuven staat. 'We zijn ons bewust van de situatie', reageert rector Rik Torfs. Hij trok eind januari naar de ambassade voor uitleg. 'De ambassadeur heeft ons verzekerd dat onze diploma's erkend zullen worden. We geloven hem op zijn woord.' Aan VRT Nieuws voegde hij daar nog aan toe dat hij de ambassadeur aan zijn woord zal houden als studenten zich tot hem wenden. Volgens de kranten is de lijst het resultaat van informatiegaring door de Diyanet-moskeeën, die rechtstreeks onder het gezag staan van de Turkse overheid. Het bevel tot spionage viel ook in België in de bus en dat leidde eind september tot een rapport van alle instellingen in ons land die gelinkt kunnen worden aan Gülen. De KU Leuven heeft een 'onschuldig en politiek volledig neutrale leerstoel' - dixit Torfs in Het Laatste Nieuws - die door de Gülenbeweging wordt betaald. 'De Fethullah Gülen Chair for Intercultural Studies bestaat sinds 2010 en heeft zijn sporen in de interculturele dialoog allang bewezen. Er is geen begin van bewijs dat de mensen achter de Gülen Chair betrokken zijn bij illegale activiteiten. We laten ons niet intimideren', zei Torfs in september aan Knack.