Tijdens het proces over de parachutemoord voor het Tongerse assisenhof was er donderdag heel wat commotie over een uitspraak van kroongetuige en parachutist Mike Vogeleer.

Vogeleer maakte deel uit van het groepje valmschermspringers met Els Van Doren op de dag dat ze haar dodelijke val maakte na sabotage van haar parachute.

Els Clottemans staat voor die moord terecht. Vogeleer had dinsdag voor de rechtbank verklaard dat hij op videobeelden van de helmcamera van Van Doren had gezien dat hij 'in een stip' Clottemans zag en dat die schijnbaar opzettelijk de formatie verliet, wat voor behoorlijk wat opschudding in de assisenzaal zorgde.

Die verklaring stond echter niet in het proces-verbaal dat op 6 oktober 2010 werd opgesteld door de federale politie van Tongeren. Speurder Pierre Kessen zei donderdag dat hij dat destijds tijdens het verhoor een belangrijk element vond, maar dat Vogeleer niet wilde dat het in het proces-verbaal zou staan.

Foto's

Vogeleer kwam voorts in opspraak wegens een krantenartikel waarin stond dat hij jaren geleden met foto's leurde van Marcel Somers en Els Van Doren. Volgens het artikel deed hij dat via onherkenbare e-mailadressen. Hij gebruikte een bivakmuts bij contacten met de pers om de foto's aan te bieden.

Openbaar aanklager Patrick Boyen zei dat die zaken Vogeleer ongeloofwaardig maken en dat hij de opdracht heeft gegeven het artikel te laten onderzoeken.

Moraliteitsgetuigen positief

Clottemans kreeg donderdag lof toegezwaaid van de moraliteitsgetuigen die door de rechtbank werden gehoord.

Zo zei directrice Anne-Marie De Roose van de lagere school De
Goede Lucht in Anderlecht, waar de beschuldigde tot eind juni van dit jaar lesgaf, nooit spijt te hebben gehad van haar aanwerving.

'Ze nam haar taak 200 procent op zich. In teamverband is ze een
fijne collega, die altijd klaarstond om te helpen. Niks was haar te
veel. Ze heeft geen psychopate trekken. Ik heb haar nooit haar stem
horen verheffen. Ik heb niks negatiefs te zeggen over Els', aldus De Roose.

Ria De Sadeleer, die les gaf aan Clottemans in de lerarenopleiding, zei dat ze een verstandige, maar kritische
studente was. Na haar vrijlating uit voorhechtenis is ze weer aan het derde jaar begonnen.

Mieke Van den Bossche, die net als Clottemans vrijwilligerswerk
deed in Zuid-Amerika, had bij haar verhoor door de speurders de indruk dat men haar wou overtuigen dat Clottemans de feiten gepleegd heeft. 'Men hoorde niet graag positieve dingen over Els', aldus Van den Bossche.

Tijdens het proces over de parachutemoord voor het Tongerse assisenhof was er donderdag heel wat commotie over een uitspraak van kroongetuige en parachutist Mike Vogeleer.Vogeleer maakte deel uit van het groepje valmschermspringers met Els Van Doren op de dag dat ze haar dodelijke val maakte na sabotage van haar parachute.Els Clottemans staat voor die moord terecht. Vogeleer had dinsdag voor de rechtbank verklaard dat hij op videobeelden van de helmcamera van Van Doren had gezien dat hij 'in een stip' Clottemans zag en dat die schijnbaar opzettelijk de formatie verliet, wat voor behoorlijk wat opschudding in de assisenzaal zorgde.Die verklaring stond echter niet in het proces-verbaal dat op 6 oktober 2010 werd opgesteld door de federale politie van Tongeren. Speurder Pierre Kessen zei donderdag dat hij dat destijds tijdens het verhoor een belangrijk element vond, maar dat Vogeleer niet wilde dat het in het proces-verbaal zou staan.Foto's Vogeleer kwam voorts in opspraak wegens een krantenartikel waarin stond dat hij jaren geleden met foto's leurde van Marcel Somers en Els Van Doren. Volgens het artikel deed hij dat via onherkenbare e-mailadressen. Hij gebruikte een bivakmuts bij contacten met de pers om de foto's aan te bieden. Openbaar aanklager Patrick Boyen zei dat die zaken Vogeleer ongeloofwaardig maken en dat hij de opdracht heeft gegeven het artikel te laten onderzoeken.Moraliteitsgetuigen positiefClottemans kreeg donderdag lof toegezwaaid van de moraliteitsgetuigen die door de rechtbank werden gehoord.Zo zei directrice Anne-Marie De Roose van de lagere school De Goede Lucht in Anderlecht, waar de beschuldigde tot eind juni van dit jaar lesgaf, nooit spijt te hebben gehad van haar aanwerving.'Ze nam haar taak 200 procent op zich. In teamverband is ze een fijne collega, die altijd klaarstond om te helpen. Niks was haar te veel. Ze heeft geen psychopate trekken. Ik heb haar nooit haar stem horen verheffen. Ik heb niks negatiefs te zeggen over Els', aldus De Roose. Ria De Sadeleer, die les gaf aan Clottemans in de lerarenopleiding, zei dat ze een verstandige, maar kritische studente was. Na haar vrijlating uit voorhechtenis is ze weer aan het derde jaar begonnen.Mieke Van den Bossche, die net als Clottemans vrijwilligerswerk deed in Zuid-Amerika, had bij haar verhoor door de speurders de indruk dat men haar wou overtuigen dat Clottemans de feiten gepleegd heeft. 'Men hoorde niet graag positieve dingen over Els', aldus Van den Bossche.