Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Kris Peeters wil de prestaties van een werknemer voortaan op jaarbasis berekenen, waardoor er meer gewerkt kan worden bij drukte en minder als het kalm is. De regeling zou voor alle sectoren gelden, maar arbeidsmarktspecialist en Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert vindt dat Peeters te veel voorwaarden oplegt en vreest dat er weinig zal veranderen.

Stenotypist

Lachaert wil daarom, gesteund door zijn partij, werken met een lijst van beroepen voor wie geen arbeidsduurregeling wordt toegepast. In heel wat creatieve en intellectuele beroepen - een architect of jurist, bijvoorbeeld - wordt nu al flexibel omgesprongen met de arbeidsduur. Voor andere sectoren, zoals de industrie of de logistiek, zouden de oude afspraken blijven gelden. Lachaert grijpt terug naar regelgeving uit 1965. Daarin wordt al een hele reeks beroepen opgelijst die niet onder de 38-urenweek vallen. Het gaat vooral om leidinggevende functies en 'vertrouwensposten'. De lijst is echter compleet achterhaald met onder meer jobs als stenotypist. "Een actualisering dringt zich op", zegt Lachaert.

Minister Peeters zelf reageert koeltjes. Hij wijst erop dat hij niet meer doet dan uitvoeren wat in mei aan de regeringstafel is afgesproken.

CD&V vindt het ongehoord dat Open Vld en N-VA de flexibele werkweek van minister Kris Peeters (CD&V) afwijzen. "Zo werkt het niet in de politiek", zegt Stefaan Vercamer. "Kris Peeters doet niets anders dan het regeerakkoord én het akkoord van dit voorjaar uitvoeren", aldus het Kamerlid.

Open Vld wil vanaf nul beginnen met het hervormingsplan van de 38 urenweek van Peeters. Coalitiepartner N-VA sluit zich aan bij de kritiek. "Gezien de reacties lijkt het me logisch dat de minister zijn huiswerk opnieuw maakt", vindt fractieleider Peter De Roover.

CD&V begrijpt de houding van de coalitiepartners niet. "Als ik telkens wanneer mij iets niet zinde had opgeroepen om vanaf nul te beginnen, zouden we nog niet ver gevorderd zijn in deze regering", zegt arbeidsmarktspecialist Stefaan Vercamer.

"De flexi-jobs, bijvoorbeeld, hebben wij ook moeten slikken."

Vercamer wijst erop dat een hervorming van de 38 urenweek in het regeerakkoord staat en dat alle partijen in het voorjaar akkoord zijn gegaan met het voorstel van Peeters. "Het dossier is momenteel zelfs niet meer in handen van de politiek", zegt hij. "Het zijn de sociale partners die zich er nu over moeten buigen. Zij moeten nu de ruimte krijgen om goede afspraken te maken rond loon en organisatie. Het verwondert mij overigens dat uitgerekend een liberaal geen ruimte wil geven aan dat overleg."

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Kris Peeters wil de prestaties van een werknemer voortaan op jaarbasis berekenen, waardoor er meer gewerkt kan worden bij drukte en minder als het kalm is. De regeling zou voor alle sectoren gelden, maar arbeidsmarktspecialist en Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert vindt dat Peeters te veel voorwaarden oplegt en vreest dat er weinig zal veranderen. Lachaert wil daarom, gesteund door zijn partij, werken met een lijst van beroepen voor wie geen arbeidsduurregeling wordt toegepast. In heel wat creatieve en intellectuele beroepen - een architect of jurist, bijvoorbeeld - wordt nu al flexibel omgesprongen met de arbeidsduur. Voor andere sectoren, zoals de industrie of de logistiek, zouden de oude afspraken blijven gelden. Lachaert grijpt terug naar regelgeving uit 1965. Daarin wordt al een hele reeks beroepen opgelijst die niet onder de 38-urenweek vallen. Het gaat vooral om leidinggevende functies en 'vertrouwensposten'. De lijst is echter compleet achterhaald met onder meer jobs als stenotypist. "Een actualisering dringt zich op", zegt Lachaert. Minister Peeters zelf reageert koeltjes. Hij wijst erop dat hij niet meer doet dan uitvoeren wat in mei aan de regeringstafel is afgesproken.CD&V vindt het ongehoord dat Open Vld en N-VA de flexibele werkweek van minister Kris Peeters (CD&V) afwijzen. "Zo werkt het niet in de politiek", zegt Stefaan Vercamer. "Kris Peeters doet niets anders dan het regeerakkoord én het akkoord van dit voorjaar uitvoeren", aldus het Kamerlid.Open Vld wil vanaf nul beginnen met het hervormingsplan van de 38 urenweek van Peeters. Coalitiepartner N-VA sluit zich aan bij de kritiek. "Gezien de reacties lijkt het me logisch dat de minister zijn huiswerk opnieuw maakt", vindt fractieleider Peter De Roover. CD&V begrijpt de houding van de coalitiepartners niet. "Als ik telkens wanneer mij iets niet zinde had opgeroepen om vanaf nul te beginnen, zouden we nog niet ver gevorderd zijn in deze regering", zegt arbeidsmarktspecialist Stefaan Vercamer. "De flexi-jobs, bijvoorbeeld, hebben wij ook moeten slikken." Vercamer wijst erop dat een hervorming van de 38 urenweek in het regeerakkoord staat en dat alle partijen in het voorjaar akkoord zijn gegaan met het voorstel van Peeters. "Het dossier is momenteel zelfs niet meer in handen van de politiek", zegt hij. "Het zijn de sociale partners die zich er nu over moeten buigen. Zij moeten nu de ruimte krijgen om goede afspraken te maken rond loon en organisatie. Het verwondert mij overigens dat uitgerekend een liberaal geen ruimte wil geven aan dat overleg."(Belga/RR)