De Vlaamse overheid suggereerde dinsdag om op bepaalde plaatsen de betonplaten van de landbouwweg uit te breken en te vervangen door een heuse zandbak: een strook met mul zand dat zo diep ligt dat alleen tractoren erdoor raken zonder zich vast te rijden. Ook een "tractorsluis" is een mogelijkheid. Dat is een hoog betonblok dat wel tussen de wielen van een tractor past, maar niet tussen die van een gewone auto.

"Men strooit zand in de ogen van de weggebruiker wanneer men het aanleggen van zandbakken op zogenaamde sluipwegen promoot", zegt Touring. Ze verwijst naar de penibele financiële situatie van de lokale besturen. "Ze hebben nog niet eens geld om hun wegen te onderhouden of herstellen, laat staan dat ze in zandbakken zouden investeren." Volgens Touring heerst er een gebrek aan globale mobiliteitsvisie

Ambulances
VAB van zijn kant roept op om de maatregelen tegen sluipverkeer zeer selectief toe te passen. "Gemeenten moeten steeds bereikbaar blijven", ook bijvoorbeeld bij wegomleidingen. Bovendien dreigen bepaalde maatregelen zoals een zandbak problemen te veroorzaken voor ambulances of brandweerwagens.

Dat is ook de mening van Open VLD-senator Guido De Padt. "De door de Vlaamse overheid gesuggereerde tips om landbouwwegen af te sluiten voor personenwagens, zouden ook wel eens de strafrechtelijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de gemeenten in gevaar kunnen brengen", reageert De Padt.

Meer controles
Dat zou kunnen omdat ook hulpverleners zich mogelijk zouden vast rijden in de voorgestelde zandbakken. "Ik kan mij voorstellen dat ook een landbouwer het slachtoffer kan worden van een ongeval, maar quid wanneer die toegangswegen tot de akkers of velden niet kunnen benut worden om de nodige hulp te gaan bieden? Wat wanneer er een voetganger of fietser in nood komt en bijvoorbeeld gereanimeerd moet worden", vraagt de Open VLD'er zich af.

Volgens De Padt zijn er wellicht betere middelen om het sluipverkeer op landwegen tegen te gaan. "Het lijkt mij beter om voor probleemwegen de politionele controles wat op te drijven om de 'die hards' te ontmoedigen". (Belga/TE)

De maatregelen tegen sluipverkeer zijn terug te vinden op de website www.ipo-online.be.

De Vlaamse overheid suggereerde dinsdag om op bepaalde plaatsen de betonplaten van de landbouwweg uit te breken en te vervangen door een heuse zandbak: een strook met mul zand dat zo diep ligt dat alleen tractoren erdoor raken zonder zich vast te rijden. Ook een "tractorsluis" is een mogelijkheid. Dat is een hoog betonblok dat wel tussen de wielen van een tractor past, maar niet tussen die van een gewone auto. "Men strooit zand in de ogen van de weggebruiker wanneer men het aanleggen van zandbakken op zogenaamde sluipwegen promoot", zegt Touring. Ze verwijst naar de penibele financiële situatie van de lokale besturen. "Ze hebben nog niet eens geld om hun wegen te onderhouden of herstellen, laat staan dat ze in zandbakken zouden investeren." Volgens Touring heerst er een gebrek aan globale mobiliteitsvisie Ambulances VAB van zijn kant roept op om de maatregelen tegen sluipverkeer zeer selectief toe te passen. "Gemeenten moeten steeds bereikbaar blijven", ook bijvoorbeeld bij wegomleidingen. Bovendien dreigen bepaalde maatregelen zoals een zandbak problemen te veroorzaken voor ambulances of brandweerwagens. Dat is ook de mening van Open VLD-senator Guido De Padt. "De door de Vlaamse overheid gesuggereerde tips om landbouwwegen af te sluiten voor personenwagens, zouden ook wel eens de strafrechtelijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de gemeenten in gevaar kunnen brengen", reageert De Padt. Meer controles Dat zou kunnen omdat ook hulpverleners zich mogelijk zouden vast rijden in de voorgestelde zandbakken. "Ik kan mij voorstellen dat ook een landbouwer het slachtoffer kan worden van een ongeval, maar quid wanneer die toegangswegen tot de akkers of velden niet kunnen benut worden om de nodige hulp te gaan bieden? Wat wanneer er een voetganger of fietser in nood komt en bijvoorbeeld gereanimeerd moet worden", vraagt de Open VLD'er zich af. Volgens De Padt zijn er wellicht betere middelen om het sluipverkeer op landwegen tegen te gaan. "Het lijkt mij beter om voor probleemwegen de politionele controles wat op te drijven om de 'die hards' te ontmoedigen". (Belga/TE)