Het nieuws kwam enigszins als een verrassing. Preformateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte hadden vorige week een ontmoeting met Ecolo en Groen. Hun voorgangers, informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders, werkten immers richting een coalitie van socialisten, liberalen en N-VA en nodigden de groenen al een tijdje niet meer uit. Ecolo wilde ook niet aan tafel zitten met de Vlaams-nationalisten.

Kamerlid Calvo bevestigde woensdag dat er een gesprek is geweest. Zonder uit de biecht te klappen, geeft Calvo aan dat er ondertussen niet veel is veranderd. 'Ze werken aan een paars-gele piste. Nu moet op korte termijn blijken of die levensvatbaar is', aldus Calvo. Hij merkt op dat er nog een andere mogelijkheid is, namelijk paars-groen. 'Die is ook niet evident, maar het is nu aan elke politieke familie om de verschillen te overstijgen'. Daarbij speelt ook dat met name Open VLD quasi een veto heeft uitgesproken tegen een regering met de groenen.

Kamerfractieleider Egbert Lachaert stelde dinsdag dat Ecolo dan zijn programma ritueel zou moeten verbranden. 'Een domme en spijtige uitspraak', reageert Calvo. Hij merkt op dat Ecolo in Wallonië in zee is gegaan met MR, de Franstalige zusterpartij van Open VLD, en in Brussel met Open VLD zelf. 'We hebben aangetoond dat waar groenen verantwoordelijkheid kunnen opnemen, ze dat doen met overtuiging'. De prioriteit voor de groenen ligt bij klimaatambitie en de strijd tegen ongelijkheid. Een staatshervorming is 'helemaal niet onze prioriteit', merkt Calvo op. N-VA heeft al meermaals aangegeven dat het enkel wil gaan onderhandelen met de PS indien het confederalisme op tafel belandt, maar dan nog heeft paars-geel geen tweederdemeerderheid om een staatshervorming door te voeren.

Het nieuws kwam enigszins als een verrassing. Preformateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte hadden vorige week een ontmoeting met Ecolo en Groen. Hun voorgangers, informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders, werkten immers richting een coalitie van socialisten, liberalen en N-VA en nodigden de groenen al een tijdje niet meer uit. Ecolo wilde ook niet aan tafel zitten met de Vlaams-nationalisten. Kamerlid Calvo bevestigde woensdag dat er een gesprek is geweest. Zonder uit de biecht te klappen, geeft Calvo aan dat er ondertussen niet veel is veranderd. 'Ze werken aan een paars-gele piste. Nu moet op korte termijn blijken of die levensvatbaar is', aldus Calvo. Hij merkt op dat er nog een andere mogelijkheid is, namelijk paars-groen. 'Die is ook niet evident, maar het is nu aan elke politieke familie om de verschillen te overstijgen'. Daarbij speelt ook dat met name Open VLD quasi een veto heeft uitgesproken tegen een regering met de groenen. Kamerfractieleider Egbert Lachaert stelde dinsdag dat Ecolo dan zijn programma ritueel zou moeten verbranden. 'Een domme en spijtige uitspraak', reageert Calvo. Hij merkt op dat Ecolo in Wallonië in zee is gegaan met MR, de Franstalige zusterpartij van Open VLD, en in Brussel met Open VLD zelf. 'We hebben aangetoond dat waar groenen verantwoordelijkheid kunnen opnemen, ze dat doen met overtuiging'. De prioriteit voor de groenen ligt bij klimaatambitie en de strijd tegen ongelijkheid. Een staatshervorming is 'helemaal niet onze prioriteit', merkt Calvo op. N-VA heeft al meermaals aangegeven dat het enkel wil gaan onderhandelen met de PS indien het confederalisme op tafel belandt, maar dan nog heeft paars-geel geen tweederdemeerderheid om een staatshervorming door te voeren.