Kristien Hemmerechts zat in de studio van het VRT-programma Terzake. Ze kwam praten over de rel rond het voorstel om het Antwerpse Pieter De Coninckplein om te dopen tot 'Herman De Conickplein', naar haar in 1997 overleden man. Bart De Wever vindt dat zoals bekend een 'idioot' plan.

De schrijfster betreurde dat De Wever de familie van De Coninck en initiatiefnemer Luc Coorevits van het literaire kunstencentrum Behoud de Begeerte niet eerst uitgenodigd had voor een gesprek.

"Als er gepolariseerd wordt, dan gaat dat toch uit van Bart De Wever?", zei ze. "Hij is in de aanval gegaan."

'Fetisj van de Vlaamse identiteit'

Of een gesprek veel had uitgehaald, is maar de vraag. Hemmerechts gaf in Terzake toe dat er binnen de Antwerpse cultuursector sowieso niet veel warme gevoelens leven voor de toekomstige burgemeester.

"Dat is duidelijk, er is geen sprake van een goede verhouding", zei ze. "Waar ik bang voor ben, is dat Bart De Wever altijd weer de term 'Vlaamse identiteit' in de mond neemt. Ik denk dat we daar als artiesten met een zekere huiver tegenover staan. Is het zinvol dat je in de 21ste eeuw nog altijd die fetisj hebt van de Vlaamse identiteit? We leven in een geglobaliseerde wereld, waar er heel veel migratie is in allerlei richtingen."

Daarop kreeg ze tegenwind van Peter De Roover, de politieke secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, die aan de andere kant van de tafel zat. Hij merkte op dat het net 'de grootste kosmopolieten' zijn die het plein naar de Vlaamse dichter Herman De Coninck willen noemen. "Ze hadden ook het 'Pablo Nerudaplein' kunnen voorstellen."

"Ik weet niet of Bart De Wever het idee om Herman De Coninck een plein te geven idioot vindt", stelde De Roover. "Ik denk dat hij het idioot vindt om daar een symboliek aan te hangen van Pieter De Coninck moet buiten en Herman De Coninck moet binnen. Dan wordt het een politiek statement en geen cultureel statement."

Groothartig man

Hemmerechts ontkende dat het plan om de naam van het plein te veranderen een poging was om De Wever en de N-VA te jennen. Zij citeerde uit een mail waarin Luc Coorevits het idee voor het eerst opperde. Die dateert van 9 oktober, dus nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, zei ze.

"Het plein blijft natuurlijk het De Coninckplein", stelt Coorevits in dat schrijven. "Het stadbestuur zal met die naamsverandering weinig kopzorgen hebben, al zal Pieter natuurlijk nog vele N-VA'ers na aan het hart liggen."

"Ik hoop dat Bart De Wever heel duidelijk maakt dat hij de burgemeester wil zijn van iedereen", besloot Hemmerechts. "Hier had hij een kans om te tonen dat hij een groot en groothartig man was. Maar waarvoor heeft hij gekozen? Voor de aanval. Dus ik hoop heel hard dat hij zegt: 'Oké, ik was misschien moe, ik had teveel zorgen aan mijn hoofd. Volgende keer doe ik het op een andere manier."

Het Pieter De Coninckplein staat in de Antwerpse volksmond overigens nog steeds gewoon bekend als het 'Keuningsplengtje'. (TV)

Kristien Hemmerechts zat in de studio van het VRT-programma Terzake. Ze kwam praten over de rel rond het voorstel om het Antwerpse Pieter De Coninckplein om te dopen tot 'Herman De Conickplein', naar haar in 1997 overleden man. Bart De Wever vindt dat zoals bekend een 'idioot' plan. De schrijfster betreurde dat De Wever de familie van De Coninck en initiatiefnemer Luc Coorevits van het literaire kunstencentrum Behoud de Begeerte niet eerst uitgenodigd had voor een gesprek. "Als er gepolariseerd wordt, dan gaat dat toch uit van Bart De Wever?", zei ze. "Hij is in de aanval gegaan." 'Fetisj van de Vlaamse identiteit' Of een gesprek veel had uitgehaald, is maar de vraag. Hemmerechts gaf in Terzake toe dat er binnen de Antwerpse cultuursector sowieso niet veel warme gevoelens leven voor de toekomstige burgemeester. "Dat is duidelijk, er is geen sprake van een goede verhouding", zei ze. "Waar ik bang voor ben, is dat Bart De Wever altijd weer de term 'Vlaamse identiteit' in de mond neemt. Ik denk dat we daar als artiesten met een zekere huiver tegenover staan. Is het zinvol dat je in de 21ste eeuw nog altijd die fetisj hebt van de Vlaamse identiteit? We leven in een geglobaliseerde wereld, waar er heel veel migratie is in allerlei richtingen." Daarop kreeg ze tegenwind van Peter De Roover, de politieke secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, die aan de andere kant van de tafel zat. Hij merkte op dat het net 'de grootste kosmopolieten' zijn die het plein naar de Vlaamse dichter Herman De Coninck willen noemen. "Ze hadden ook het 'Pablo Nerudaplein' kunnen voorstellen." "Ik weet niet of Bart De Wever het idee om Herman De Coninck een plein te geven idioot vindt", stelde De Roover. "Ik denk dat hij het idioot vindt om daar een symboliek aan te hangen van Pieter De Coninck moet buiten en Herman De Coninck moet binnen. Dan wordt het een politiek statement en geen cultureel statement." Groothartig man Hemmerechts ontkende dat het plan om de naam van het plein te veranderen een poging was om De Wever en de N-VA te jennen. Zij citeerde uit een mail waarin Luc Coorevits het idee voor het eerst opperde. Die dateert van 9 oktober, dus nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, zei ze. "Het plein blijft natuurlijk het De Coninckplein", stelt Coorevits in dat schrijven. "Het stadbestuur zal met die naamsverandering weinig kopzorgen hebben, al zal Pieter natuurlijk nog vele N-VA'ers na aan het hart liggen." "Ik hoop dat Bart De Wever heel duidelijk maakt dat hij de burgemeester wil zijn van iedereen", besloot Hemmerechts. "Hier had hij een kans om te tonen dat hij een groot en groothartig man was. Maar waarvoor heeft hij gekozen? Voor de aanval. Dus ik hoop heel hard dat hij zegt: 'Oké, ik was misschien moe, ik had teveel zorgen aan mijn hoofd. Volgende keer doe ik het op een andere manier." Het Pieter De Coninckplein staat in de Antwerpse volksmond overigens nog steeds gewoon bekend als het 'Keuningsplengtje'. (TV)