Kris Van der Coelden – SP.A-Groen Sint-Niklaas

Knack.be trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 af en stelt drie vragen aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

In de periode 2000-2006 hebben de twee grootste partijen (SP.A en CD&V) een meerderheid gevormd onder leiding van Freddy Willockx en daarmee een einde gemaakt aan een politieke impasse die de stad verlamde. In 2006-2012 zijn SP.A en CD&V de as van de meerderheid gebleven, respectievelijk aangevuld met Groen en het toenmalige Spirit (in kartel met SP.A) en met N-VA (in kartel met CD&V). Ook deze keer met een socialistisch burgemeester: eerst Freddy Willockx, daarna Christel Geerts.

Op 12 jaar tijd heeft Sint-Niklaas een metamorfose ondergaan. De stadskern is drastisch vernieuwd. Er wordt door het OCMW vernieuwd in een complete vernieuwing en verruiming van het zorgaanbod. Het culturele aanbod en de evenementenkalender puilen uit. Het Waasland Shopping Center trekt wekelijks tienduizenden bezoekers uit gans Vlaanderen naar de stad.

De politieke inzet van 14 oktober is dubbel: blijft het kartel SP.A-Groen de grootste politieke formatie in de stad en blijft Christel Geerts burgemeester? En behouden het kartel SP.A-Groen en CD&V een werkbare meerderheid?

Na de verkiezingen van 2006 was de politieke situatie klaar en helder: twee grote kartels die een logische meerderheid vormden, een sterk Vlaams Belang en een (traditioneel) kleine Open VLD in de oppositie. Op 14 oktober ziet het er naar uit dat het politieke landschap een stuk versnipperder zal zijn, met allicht een verzwakt VB en de N-VA als nieuwe speler. Het ziet er naar uit dat meerdere meerderheden mogelijk zullen zijn, met twee of drie fracties.

Wie worden winnaars en verliezers?
Moeilijk in te schatten natuurlijk. En ook riskant. Van twee zaken ben ik sterk overtuigd: de N-VA zal een relatief sterke nieuwe fractie vormen in de gemeenteraad en dit zal vooral ten koste gaan van het VB en van de CD&V. Op persoonlijk vlak zal de uittredende burgemeester een mooie score halen.

Het progressief kartel behaalde met 35% van de stemmen en 14 op 39 zetels een historische score in 2006; een score ook die atypisch is voor een traditioneel katholieke en burgerlijke stad als Sint-Niklaas. Deze score (zo goed als) handhaven en de grootste politieke formatie blijven, zou het progressief kartel ook tot overwinnaar maken van 14 oktober.

Wat is van belang in uw gemeente?
Het verder zetten van de stadskernvernieuwing en het dynamiseren van de middenstand in de stadskern. Als progressieven geloven we heel sterk in de aantrekkingskracht van een autoluwe, gezellige stadskern tussen vier polen: de markt en het stationsplein (beiden heraangelegd in 2000-2006), het schouwburgplein en de zwijgershoek (twee projecten voor 2012-2018), met de Stationsstraat als centrale winkel-wandelas (heaanleg gepland vanaf 2012).

Dit veronderstelt een sterke ruimtelijke visie, volgehouden investeringen in het openbaar domein (plein- en stratenaanleg, parkeervoorzieningen, …) en een gedurfd mobiliteitsbeleid dat fietsers en voetgangers voorrang geeft en de automobilist stimuleert om de auto achter te laten aan de rand van de kern. Naast deze volgehouden aanpak op middellange termijn, moeten de maatregelen om de middenstand te ondersteunen met investeringssubsidies, gezamenlijke promotie en sterke evenementen worden doorgezet;

De stad doen groeien. De jongste jaren werden er heel wat plannen gemaakt voor nieuwe woningprojecten, in de binnenstad en aan de stadsrand. 2012-2018 wordt de legislatuur van de huisvesting, van de uitvoering van een groot deel van deze projecten. Die moeten er ook voor zorgen dat het financieel draagvlak van de stad groter wordt, door jonge gezinnen in de stad te houden en mensen aan te trekken die kiezen voor Sint-Niklaas omwille van zijn centrale ligging tussen Gent en Antwerpen, zijn betaalbare huisvesting en zijn ruim aanbod aan voorzieningen;

Een culturele impuls. Het museum werd 5 jaar geleden heropend en moet stilaan op volle toeren draaien, net als de nieuwe evenementenzaal Bauhuis en de nieuwe cultuurtempel De Casino. Komt daarbij de geplande renovatie van de bibliotheek, de mogelijkheid tot uitbreiding van de academies in het kader van het VTS-project en – na erg lang wachten – de renovatie van het geklasseerde huis Janssens, onderdeel van het museum.

Welzijn! Het OCMW moet verder werken aan de vernieuwing en uitbreiding van de zorginfrastructuur, met de ontwikkeling van de Gerda-site (rusthuis + nieuw administratief centrum), de afwerking van het rusthuis in Belsele en een nieuw aanbod op de site in Sinaai. Welzijn betekent ook dat we blijven investeren in een beleid dat alle Sint-Niklazenaars kansen wil geven: op school (flankerend onderwijsbeleid), op de arbeidsmarkt (o.a. via de sociale economie), in het vrije tijdsleven (o.a. via de kansenpas).

Sint-Niklaas heeft een sterke traditie op welzijnsvlak: er is heel wat expertise aanwezig en de schaal van de stad maakt de problemen relatief overzichtelijk en maakt het ook gemakkelijk om samen te werken en doelgroepen te bereiken. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen – en een foto van uzelf – door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Partner Content