Kris Peeters zet geen geld opzij voor Di Rupo

Vlaams minister-president Kris Peeters is voorlopig niet van plan Vlaams geld opzij te zetten om uitgaven te financieren die worden geschrapt door de federale overheid.

“Indien de federale overheid voor 250 miljoen euro uitgaven wil schrappen, dan zullen we daar akte van nemen, maar we gaan op dit moment niet zomaar geld opzij zetten om die activiteiten voort te zetten. We weten ook nog niet waarover het precies gaat”. Dat verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters na afloop van het begrotingsgesprek met premier Elio Di Rupo, in verband met de usurperende bevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden die bij de gewesten en gemeenschappen liggen, maar waarvoor het federale niveau uitgaven doet. De regering Di Rupo wil besparen op die uitgaven.

Di Rupo en de vier ministers-presidenten zaten zowat twee uur rond de tafel. Ze hadden het daarbij over de inspanningen die nodig zijn om de begroting op koers te houden. Peeters en zijn Waalse collega Rudy Demotte wilden ook meer duidelijkheid over de usurperende bevoegdheden.

De regering-Di Rupo wil die uitgaven, voor een bedrag van 250 miljoen euro, schrappen. Peeters en Demotte willen precies weten om welke materie het gaat en welke bedragen eraan gekoppeld zijn. Meer duidelijkheid kregen ze alvast niet, hetgeen Peeters “betreurt”.

Kris Peeters: allesbehalve evident om uitgaven over te nemen
Peeters merkte op dat die schrapping voor Vlaanderen 140 tot 150 miljoen euro zou kunnen betekenen. Hij wil daarom precies weten om welke bevoegdheden en welke bedragen het gaat. De uitgaven zomaar overnemen noemde Peeters alleszins “allesbehalve evident”.

Hij herinnerde eraan dat Vlaanderen door de gewijzigde groeicijfers (0,1 procent in 2012) 500 tot 550 miljoen euro moet besparen om een begroting in evenwicht voor te leggen, exclusief de usurperende bevoegdheden en de 54 miljoen euro bijdrage voor de ambtenarenpensioenen.

De Vlaamse regering start dezer dagen haar begrotingscontrole.
Zolang er geen duidelijkheid over is, kan ze voor de usurperende
bevoegdheden alvast niets voorzien in de begroting, liet Peeters noteren.

De Brusselse regeringsleider Charles Picqué zei dat de premier heeft aangekondigd dat de lijst op korte termijn zal worden opgesteld.

Rudy Demotte: rekening houden met de realiteit
Zijn collega in de Waalse regering en de Franse gemeenschapsregering, Rudy Demotte, zei bereid te zijn over alles te praten, maar “we moeten tegelijkertijd rekening houden met de realiteit”.

Hij stelde dat de Franstalige entiteiten een overschot hebben van 112 miljoen euro op het begrotingstraject. Om dat te handhaven, moeten ze nu op zoek naar zo’n 200 miljoen euro als gevolg van de nieuwe parameters. Net als Peeters wil Demotte weten over welke bevoegdheden en bedragen het gaat in de discussie over de usurperende bevoegdheden. (Belga/SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content