Kris Peeters (CD&V) is op dit ogenblik in de Verenigde Staten op handelsmissie onder voorzitterschap van prins Filip. In een gesprek met de kranten De Morgen en De Standaard laat hij verstaan dat hij het beu is dat Vlaanderen altijd via de premier contacten met andere landen moet onderhouden.

Mark Rutte

Peeters eist het recht op om zelf bilaterale contacten met regeringsleiders te onderhouden. Met een bezoek aan de Nederlandse premier Mark Rutte voegt hij op 4 juli de daad bij het woord. De afspraak met Rutte dateert al van voor het conflict tussen Vlaanderen en Nederland over de Hedwigepolder.

Vlaamse bevoegdheden

'De tijd dat de deelstaten op internationaal vlak op de tweede of de derde plaats staan, is voorgoed voorbij,' zegt Peeters. 'Als het over Vlaamse bevoegdheden gaat, zal de Vlaamse minister-president voortaan het initiatief nemen. Als de federale premier iemand uitnodigt, dan hoef ik daar ook niet over geraadpleegd te worden.

Premier Leterme wil voorlopig niet reageren op de plannen van partijgenoot Peeters. (EE)

Kris Peeters (CD&V) is op dit ogenblik in de Verenigde Staten op handelsmissie onder voorzitterschap van prins Filip. In een gesprek met de kranten De Morgen en De Standaard laat hij verstaan dat hij het beu is dat Vlaanderen altijd via de premier contacten met andere landen moet onderhouden. Mark Rutte Peeters eist het recht op om zelf bilaterale contacten met regeringsleiders te onderhouden. Met een bezoek aan de Nederlandse premier Mark Rutte voegt hij op 4 juli de daad bij het woord. De afspraak met Rutte dateert al van voor het conflict tussen Vlaanderen en Nederland over de Hedwigepolder. Vlaamse bevoegdheden 'De tijd dat de deelstaten op internationaal vlak op de tweede of de derde plaats staan, is voorgoed voorbij,' zegt Peeters. 'Als het over Vlaamse bevoegdheden gaat, zal de Vlaamse minister-president voortaan het initiatief nemen. Als de federale premier iemand uitnodigt, dan hoef ik daar ook niet over geraadpleegd te worden. Premier Leterme wil voorlopig niet reageren op de plannen van partijgenoot Peeters. (EE)