Kris Peeters wil dat regering RvS-kritiek op effectentaks serieus neemt

29/11/17 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:55

Bron: Belga

Er is binnen de federale regering discussie over hoe moet worden omgegaan met een kritisch advies van de Raad van State over de effectentaks.

Kris Peeters wil dat regering RvS-kritiek op effectentaks serieus neemt

Kris Peeters © Belga Image

CD&V-vicepremier Kris Peeters is niet te spreken over de kritiek dat de Raad van State (RvS) aan politiek doet. Dat zegt hij aan VRT NWS in een reactie op een artikel in De Tijd. Daarin staat dat de RvS opnieuw kritiek heeft geuit op de effectentaks die de regering begin volgend jaar wil invoeren, maar worden tegelijk 'regeringsbronnen' geciteerd die stellen dat het geen toeval is dat 'de voorzitter van de Raad van SP.A-signatuur is'.

Daar valt uit af te leiden dat de regering mogelijk het advies naast zich neerlegt. De premier wil het Zomerakkoord met de effectentaks nog dit jaar door het parlement krijgen.

Peeters wil dat het advies van de Raad ernstig genomen wordt: 'Ik vind wel dat we die adviezen au sérieux moeten nemen. Het is zeer gevaarlijk om te zeggen, "dat is een politiek advies dat is geïnspireerd door een of andere politieke ingesteldheid".'

Dat doet de Raad van State en diegenen die advies geven onrecht aan, zegt de CD&V-vicepremier. 'We moeten dat advies grondig bekijken samen met andere adviezen en dan de "wijze" beslissingen nemen', vindt Peeters.

Eerder hadden oppositiepartijen Groen en SP.A al felle kritiek geuit op de manier waarop binnen de regering gesproken wordt over het advies van de RvS.

Lees meer over:

Onze partners