Kris Peeters: ‘HRF niet gebruiken om stelling te onderbouwen’

De discussie over de verdeling van de saneringsopdracht tussen de federale overheid en de deelstaten is een politiek debat waar de zes onderhandelende partijen moeten uitgeraken, zegt hij.

De discussie over de verdeling van de saneringsopdracht tussen de federale overheid en de deelstaten is een politiek debat, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). “De Hoger Raad voor Financiën mag niet gebruikt worden om iemand zijn stelling te onderbouwen”.
Om de begroting van volgend jaar met een tekort van 2,8 procent van het bbp te doen sluiten, moeten formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen op zoek naar 10 miljard euro. In het advies dat de Hoge Raad voor Financiën (HRF) in maart uitbracht, wordt gewag gemaakt van een bijdrage van 440 miljoen euro door de deelentiteiten.

Omdat het bedrag dat bespaard moet worden sindsdien sterk is toegenomen, willen de liberalen dat de regio’s een grotere inspanning leveren. De onderhandelaars vroegen de HRF-afdeling financieringsbehoeften daarom de cijfers te actualiseren.

“De HRF moet in alle onafhankelijkheid een advies uitbrengen en mag niet worden gebruikt om de ene of de andere zijn stelling te onderbouwen”, reageerde Peeters woensdagochtend op Radio 1. Hij wijst erop dat de HRF al heel duidelijke rapporten heeft uitgevaardigd.

“De vraag is of er nieuwe, relevante cijfers zijn,” aldus de Vlaamse regeringsleider. Hij benadrukt dat zowel de Vlaamse als federale regering een tegenvaller hebben gekend, bijvoorbeeld Vlaanderen met de saga rond de Gemeentelijke Holding.

“Het is een beetje de bluts met de buil. Je kan niet zeggen: we hebben nu een kleine tegenvaller, gelieve de cijfers te herbekijken zodoende het ons beter uitkomt”, aldus Peeters.

Evenwicht Vlaanderen
Peeters blijft erbij dat de oproep van MR-voorzitter Charles Michel – dat vooral Vlaanderen een grotere inspanning bij de saneringsinspanning moet leveren – een “zeer kortzichtige redenering” is. Hij herhaalt dat Vlaanderen door zijn begrotingsevenwichten al een heel belangrijke inspanning levert en dat er bereidheid is te praten over de pensioenen van de eigen ambtenaren en de zogenaamde usurperende bevoegdheden.

Woensdagavond ontmoeten Peeters en zijn Waalse en Brusselse collega’s, Rudy Demotte en Charles Picqué, de formateur en de zes onderhandelende partijen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content