Peeters zei dat op Radio 1 naar aanleiding van de vakbondsacties van woensdag tegen het pensioenbeleid van de regering.

De CD&V-vicepremier benadrukte dat het overleg met de sociale partners in het Comité A en de Nationale Arbeidsraad 'alle kansen krijgt' en dat er een 'nieuw sociaal contract moet komen tussen de overheid, de werkgevers en de werknemers'.

Protest

De vakbonden vrezen dat de hervormingsplannen van de regering zullen uitdraaien op een soort 'lotto', waarbij werknemers uiteindelijk langer moeten werken met minder pensioen. Ook de hogere pensioenleeftijd, de onderhandelingen over zware beroepen en over het pensioen met punten liggen moeilijk. 'We eisen een coherente visie en duidelijkheid van de regering', zei ACV-topvrouw Marie-Hélène Ska in De Ochtend.

Volgens de werkgevers zijn de hervormingen nodig om de pensioenen ook voor de toekomstige generaties betaalbaar te houden. 'De vakbonden vertellen de mensen wat ze willen horen, niet wat ze moeten weten', reageerde gedelegeerd bestuurder van het VBO Pieter Timmermans.

'Politieke betoging'

Peeters roept nu op tot kalmte: 'Als we dit objectief bekijken zonder boutades en oneliners, kunnen we dit debat in de komende weken verderzetten en tot oplossingen komen'.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) reageert kwaad op de vakbondsbetoging. Hij vindt die 'puur politiek', zei hij op de RTBF-radio. 'Je kan niet ontkennen dat dit een ideologische en politieke betoging is.' De hervormingen zijn volgens hem absoluut 'sociaal'.

Peeters zei dat op Radio 1 naar aanleiding van de vakbondsacties van woensdag tegen het pensioenbeleid van de regering. De CD&V-vicepremier benadrukte dat het overleg met de sociale partners in het Comité A en de Nationale Arbeidsraad 'alle kansen krijgt' en dat er een 'nieuw sociaal contract moet komen tussen de overheid, de werkgevers en de werknemers'. De vakbonden vrezen dat de hervormingsplannen van de regering zullen uitdraaien op een soort 'lotto', waarbij werknemers uiteindelijk langer moeten werken met minder pensioen. Ook de hogere pensioenleeftijd, de onderhandelingen over zware beroepen en over het pensioen met punten liggen moeilijk. 'We eisen een coherente visie en duidelijkheid van de regering', zei ACV-topvrouw Marie-Hélène Ska in De Ochtend. Volgens de werkgevers zijn de hervormingen nodig om de pensioenen ook voor de toekomstige generaties betaalbaar te houden. 'De vakbonden vertellen de mensen wat ze willen horen, niet wat ze moeten weten', reageerde gedelegeerd bestuurder van het VBO Pieter Timmermans. Peeters roept nu op tot kalmte: 'Als we dit objectief bekijken zonder boutades en oneliners, kunnen we dit debat in de komende weken verderzetten en tot oplossingen komen'. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) reageert kwaad op de vakbondsbetoging. Hij vindt die 'puur politiek', zei hij op de RTBF-radio. 'Je kan niet ontkennen dat dit een ideologische en politieke betoging is.' De hervormingen zijn volgens hem absoluut 'sociaal'.