Premier Elio Di Rupo (PS) sprak zich eerder deze week uit voor een federale kieskring, waarbij kandidaten zich aan alle Belgische kiezers zouden kunnen aanbieden. Die zou 'het federale model versterken', aldus Di Rupo. Zijn partij is daar echter verdeeld over.

Bij de onderhandelingen over de staatshervorming is de discussie over de invoering van een federale kieskring doorverwezen naar een parlementcommissie. Die zou binnenkort moeten bijeenkomen. Verschillende Vlaamse partijen, zoals N-VA en CD&V, zien zo'n federale kieskring niet zitten.

'Die federale kieskring is zo'n beetje als het Monster van Loch Ness, dat af en toe eens de kop opsteekt,' zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in De zevende dag. 'Ik wil de deelstaten meer bevoegdheden geven en zo'n federale kieskring staat daar haaks op'.

Volgens Peeters is een federale kieskring ook niet realistisch. 'De consequenties van zo'n federale kieskring heeft de premier onvoldoende doorgedacht. Als je zoiets zou doorvoeren, dan moet ook de meerderheid op federaal niveau volop kunnen spelen. De Vlamingen, die met 60 procent zijn, hebben dan een meerderheid,' aldus de minister-president.

Premier Elio Di Rupo (PS) sprak zich eerder deze week uit voor een federale kieskring, waarbij kandidaten zich aan alle Belgische kiezers zouden kunnen aanbieden. Die zou 'het federale model versterken', aldus Di Rupo. Zijn partij is daar echter verdeeld over.Bij de onderhandelingen over de staatshervorming is de discussie over de invoering van een federale kieskring doorverwezen naar een parlementcommissie. Die zou binnenkort moeten bijeenkomen. Verschillende Vlaamse partijen, zoals N-VA en CD&V, zien zo'n federale kieskring niet zitten. 'Die federale kieskring is zo'n beetje als het Monster van Loch Ness, dat af en toe eens de kop opsteekt,' zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in De zevende dag. 'Ik wil de deelstaten meer bevoegdheden geven en zo'n federale kieskring staat daar haaks op'.Volgens Peeters is een federale kieskring ook niet realistisch. 'De consequenties van zo'n federale kieskring heeft de premier onvoldoende doorgedacht. Als je zoiets zou doorvoeren, dan moet ook de meerderheid op federaal niveau volop kunnen spelen. De Vlamingen, die met 60 procent zijn, hebben dan een meerderheid,' aldus de minister-president.