Kris Peeters effende pad voor burgemeester Bart De Wever

Simon Demeulemeester

Kris Peeters gaf Marc Van Peel mee ‘absoluut te vermijden’ dat Groen in de Antwerpse coalitie kwam. Daarmee stond Bart De Wever een stap dichter bij het Schoon Verdiep.

Al in een vroeg stadium van de Antwerpse onderhandelingen belde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) met zijn partijgenoot en Antwerps schepen van Haven Marc Van Peel. Peeters drukte Van Peel op het hart ‘absoluut te vermijden dat Groen erbij komt’. Patrick Janssens had immers bestuursdeelname van zijn Stadslijst (SP.A en CD&V) aan de deelname van Groen gekoppeld. Peeters zag dat niet zitten, omdat met Groen ook weer het Oosterweel – en BAM-verhaal opnieuw op tafel zou komen.

Patrick Janssens (SP.A) gaf al vrij vroeg in de onderhandelingen te kennen dat hij enkel zou meebesturen als Groen dat ook deed. Een moeilijke kwestie voor N-VA, die met Bart De Wever de leider van de onderhandelingen leverde, maar ook voor de CD&V. Bij N-VA speelden inhoudelijke verschillen, bij CD&V ook een ander belang: Groen is erg gekant tegen het BAM-tracé dat de Vlaamse regering wil.

In een interview met De Morgen zegt Antwerps schepen van Haven Marc Van Peel (CD&V) dat Vlaams minister-president Kris Peeters al vroeg druk uitoefende op zijn partijgenoot om Groen niet tot de coalitie te laten toetreden.

Dat zei hij ook al in een interview met Knack in januari. Toen klonk het: “De hele politiek laat zich nog altijd te fel opjagen door de laatste zucht van de publieke opinie. Neem het debat over de Antwerpse mobiliteit, het Oosterweeldossier op kop. Veel van de problemen zijn veroorzaakt omdat onvoldoende duidelijk is gezegd: We hebben deze beslissing genomen en die zullen we dus ook uitvoeren. Vandaar de ongerustheid bij Kris Peeters toen hij hoorde dat de SP.A ineens Groen bij de onderhandelingen wilde betrekken, een intern compromis om hun eigen verdeeldheid te maskeren. Peeters heeft zich niet gemoeid met welke Antwerpse partij met wie in zee zou gaan. Hij heeft ons wel bezworen om geen avontuur te beginnen door ook het nieuwe Oosterweel-akkoord weer op de helling te zetten. Bij die gedachte sloeg zijn hart wél over. Hij heeft dat ook tegen De Wever gezegd: Doe ons dat niet aan.”

Peeters hielp mee aan barsten in Stadslijst

De ecologisten voerden dan ook duidelijk campagne voor een overkapte ring. Marc Van Peel vindt het dus, “vanuit zijn standpunt”, perfect begrijpelijk dat Kris Peeters de groenen eruit wilde. “Hij zag het niet zitten om het hele Oosterweel- en BAM-verhaal weer opnieuw te laten beginnen,” aldus Van Peel in De Morgen.

Die druk van de sterke man bij de CD&V én de communicatie van CD&V-Antwerpen dat de keuze voor Groen geen keuze was van het CD&V-gedeelte van de Stadslijst, maakte het Bart De Wever gemakkelijker om SP.A en CD&V van elkaar los te weken. Van Peel heeft Peeters naar eigen zeggen “toen nog gezegd dat het wel nog zou overgaan. Dat de SP.A na verloop van tijd die eis wel zou laten vallen. Maar het ging niet over. Het blééf maar duren.”

Wouter Van Besien: ‘Bij N-VA was volgens mij wel bereidheid te praten over onze Oosterweelvisie’

De voorzitter van Groen, Wouter Van Besien, schrikt niet van de demarche van Peeters, zo zegt hij in De Morgen: “CD&V heeft heel duidelijk zijn stempel willen drukken in de regio Antwerpen, omdat de grote Vlaamse projecten heilig zijn. Hoewel al uitvoerig is aangetoond dat het Meccano-tracé interessanter is, blijft Vlaanderen dover dan een doofpot en blijft de Vlaamse regering achter het BAM-tracé staan. Daarvoor is een simpele reden: CD&V wil koste wat kost de daadkracht van de regering-Peeters benadrukken. De weerstand is dus veel meer symbolisch dan wel inhoudelijk. Bij N-VA was er volgens mij wel bereidheid om te praten over onze Oosterweelvisie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content