Kris Peeters: ‘Dit is geen horrorfilm, maar een nieuw evenwicht voor mensen en bedrijven’

Kris Peeters © Belga

Kris Peeters (CD&V), tot nader order coformateur bij de federale regeringsvorming, roept de sociale partners op om de kansen te grijpen die het federale regeerakkoord hen biedt.

“Ik hoop dat ze naar hun achterban trekken en zullen verdedigen dat ze willen meewerken aan de opportuniteiten die deze sociaal-economische hervorming, die nog nooit gezien is in de geschiedenis van dit land, hen biedt.” Peeters zei dat in De Ochtend op Radio 1.

We gaan het de komende jaren moeilijk hebben, geeft Peeters toe, “maar de inspanningen op het vlak van pensioenen, gezondheidszorg, … moeten ervoor zorgen dat de mensen er sterker uit komen”. “De sociaal-economische hervorming is er niet om de mensen pijn te doen, maar om er achteraf beter van te worden.”

Peeters, die genoemd wordt als minister in de nieuwe federale regering, zegt dat de regering-Michel inzet op sociaal overleg. Hij hoopt dat de werkgevers- en werknemersorganisaties de kansen aangrijpen die hen geboden worden en voluit willen deelnemen aan het ’tripartiete overleg’ met de regering. Dit is geen horrorfilm, maar een nieuw evenwicht voor mensen en bedrijven, benadrukte de CD&V’er.

‘Niet-gemotiveerd tijdskrediet zal niet meer kunnen’

De vier onderhandelende partijen (CD&V, N-VA, Open VLD en MR) kwamen volgens Peeters overeen om de inspanning van ongeveer 11 miljard euro, die moet dienen om de begroting tegen 2018 in evenwicht te brengen, te realiseren via 70 procent besparingen en 30 procent nieuwe inkomsten. De besparingen worden gerealiseerd in de primaire uitgaven, zoals de overheidsdepartementen en het ambtenarenapparaat, maar ook in de sociale zekerheid. “Dat gebeurt met respect voor de mensen, het mag niet zo zijn dat de mensen niet meer de zorgen krijgen die ze verdienen”, zei Peeters. Er komt een lagere groeinorm, terwijl ook elders bespaard wordt in de sociale zekerheid. “Tijdskrediet blijft mogelijk, maar een niet-gemotiveerd tijdskrediet zal niet meer kunnen”, gaf hij als voorbeeld.

Ook voor het Arco-dossier is er een oplossing, zei Peeters. De coöperanten zullen kunnen ingaan op het aanbod om 40 procent van de waarde van hun aandelen terug te krijgen, maar wie welke bijdrage levert tot het fonds dat daarvoor wordt opgericht, wilde Peeters nog niet zeggen. “Arco is een heel delicaat dossier. Het akkoord kent verschillende onderdelen, ook Europa moet er nog mee akkoord gaan. Een aantal actoren doet een duit in het zakje.”

Linkse trofee

Zijn partij CD&V heeft wel degelijk gewogen op de regeringsvorming en veel binnengehaald, verdedigde Peeters. “Deze regering is een centrumrechtse regering, met een sociaal gelaat. Wij hebben gepleit voor een slimme indexsprong, die er ook voor moet zorgen dat er jobs worden gecreëerd, en via een doorkijktaks dragen ook de vermogens bij.” (Belga/TE)

Partner Content