Kris Peeters bevestigt nieuw mailincident Ingrid Lieten

© Belga

Vlaams minister Ingrid Lieten heeft – alweer – per ongeluk een e-mail verstuurd naar iemand waarvoor hij niet bedoeld was. Tijdens de stormachtige crisismeeting van de Vlaamse regering stuurde ze ongewild een mail door naar minister-president Kris Peeters waarin Peeters een ‘dictator’ werd genoemd.

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het is wel zo. Vlaams vice-minister-president Ingrid Lieten (SP.A) heeft andermaal een bericht doorgestuurd naar een niet-bedoelde bestemmeling. Om het helemaal hallucinant te maken: de flater gebeurde vrijdag, tijdens de stormachtige bijeenkomst van de Vlaamse regering.

Dictator
Het was Ingrid Lieten zelf die vanop de ministerraad een mail die ze ontvangen had van één van haar medewerkers, verder doorstuurde. Helaas voor haar verstuurde ze die naar een medewerker van Kris Peeters. Waardoor de minister-president een paar minuten later een mail doorgestuurd kreeg van het kabinet van zijn eigen vice-minister-president. Volgens meerdere bronnen werd Peeters in de mail omschreven als een ‘dictator’.

Luc De Serrano, woordvoerder van Kris Peeters bevestigt dat er een mail per ongeluk naar Peeters werd verstuurd, maar zegt dat het woord ‘dictator’ er niet in stond. Bronnen van Knack houden vol dat het woord ‘dictator’ wel degelijk in de mail staat.

De Serrano zegt dat er verder geen commentaar wordt gegeven. De Vlaamse regering zit duidelijk erg verveeld met de zaak. Intern is afgesproken om niet te communiceren over de kwestieuze mail.
Hartig woordje
Tijdens de vergadering leidde de mail natuurlijk tot opschudding. De samenkomst van de Vlaamse regering stond sowieso onder hoogspanning, gezien de kritiek van Ingrid Lieten op de Uplace-beslissing van Joke Schauvlieghe. “Alles komt in orde”, had ze voor de bewuste vergadering aan wachtende journalisten gezegd, maar dat lukte pas nadat er een hartig woordje was gepraat.

En net op het ogenblik dat het binnen de Vlaamse regering inderdaad terug ‘in orde’ leek te komen, en de ministers van de drie regeringspartijen overeengekomen waren om de plooien glad te strijken, kreeg Kris Peeters de bewuste mail doorgestuurd. Het hanteren van een Blackberry vereist blijkbaar enige kunde die sommige politici moeilijk in de vingers krijgen.

Excuses
Toen werd het bijzonder onaangenaam. Het viel iedereen koud op de maag: Kris Peeters, de andere Vlaamse ministers, niet in het minst de aanwezige SP.A’ers, die misschien nog het meest verbauwereerd waren. Ingrid Lieten heeft zich te plaatse van de bewuste mail gedistantieerd, van het taalgebruik en de opmerkingen. Haar excuses werden aanvaard. Er werd ook afgesproken om dit incident binnenskamers te houden.

Vernederend
Andere ministers prezen zich gelukkig dat hun kabinetsmedewerkers oppassender zijn in hun taalgebruik, ook in hun intern mailverkeer, en noteerden dat het kabinet-Lieten hardleers is: niet zo lang geleden waren de N-VA en CD&V-ministers in een mail van medewerkers van Lieten omschreven als uit “geheel en al uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen”, nu is de minister-president een “dictator” .

Toen kwam Ingrid Lieten er mee weg met zich te verontschuldigen voor taalgebruik van een medewerker (dat dus niet van haar was). Dat scenario heeft zich vrijdag herhaald.

Niet veel later zitten Ingrid Lieten en Geert Bourgeois aan de zijde van minister-president Kris Peeters. Peeters leest, zichtbaar geïrriteerd, een verklaring af die in de weekendkranten werd geduid als vernederend voor de SP.A. Naast hem zit Ingrid Lieten bevestigend te knikken, ook bij de meest gênante passages voor haar eigen partij. Ze kan moeilijk anders.

Walter Pauli / Rik Van Cauwelaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content