Kris Peeters: ‘Bart De Wever is goed bezig’

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © BELGA
Simon Demeulemeester

Bart De Wever (N-VA) brengt vandaag verslag uit bij koning Filip over zijn vorderingen als informateur. Hoogstwaarschijnlijk zal de koning zijn opdracht verlengen. Opvallend: alle politieke partijen houden de lippen stijf op elkaar.

Informateur Bart De Wever peilde de afgelopen dagen vooral bij CDH en MR of een centrumrechtse federale regering mogelijk is met de Vlaamse partijen N-VA, CD&V en Open VLD.

Er is weinig tot niets te melden over de gesprekken. De Wever vroeg om discretie, en daar lijkt iedereen zich aan te houden. Marc Van de Looverbosch(VRT) stipt aan dat er nog geen ‘oekazes’ gelanceerd zijn. ‘Het blijft opletten voor kleine, gevaarlijke zinnetjes die alles kunnen verpesten,’ zei hij in De Ochtend.

Peeters: ‘Bart is goed bezig’

De gesprekspartners van De Wever geven de informateur alvast nog wat tijd. ‘Bart is goed bezig’, zegt uittredend minister-president Kris Peeters (CD&V) in het Laatste Nieuws. ‘Het is goed dat hij er vaart achter heeft gezet om meteen samen te zitten met de partijvoorzitters. Ik gun hem de tijd om een goede regering te vormen’, klinkt het.

Volgens de krant De Tijd zal De Wever extra tijd vragen aan het paleis om verder te werken en na te gaan of een centrumrechtse coalitie haalbaar is. Al is de inschatting dat het moeilijk wordt om zo’n coalitie met CDH en MR op de been te brengen.

‘Drie scenario’s: A, A+ en B’

In De Ochtend op Radio 1 schetst Van de Looverbosch de drie pistes die De Wever wil bewandelen. Zijn voorkeur gaat uit naar een regering met zo weinig mogelijk partners, wat zowel het onderhandelen als het regeren makkelijker maakt. In eerste instantie denkt De Wever dan aan een coalitie met CDH, MR, N-VA en CD&V, aldus Van de Looverbosch.

De kans bestaat dat de MR wil dat Open VLD mee aan tafel komt. Die coalitie is de optie A+: ‘Dat maakt het moeilijker voor De Wever, omdat Open VLD wellicht ook zal eisen in de Vlaamse regering te zitten.’

Een derde optie is er een waarin de PS ook meegetrokken wordt, maar een prijs moet betalen: ‘Dat wordt dan zeker geen Di Rupo II maar een Beke I of Geens I,’ aldus Van de Looverbosch op Radio 1.

Opdracht wellicht verlengd

De opdracht van De Wever zal wellicht door koning Filip verlengd worden. Maar die verlening kan in elk geval geen weken duren. Als blijkt dat De Wever geen opening ziet, zal hij zijn opdracht teruggeven en krijgt een nieuwe informateur de opdracht een coalitie te vormen.

Intussen liggen de Vlaamse onderhandelingen stil. Die worden ook door De Wever geleid, en hij wil zich niet laten vervangen. Aan Waalse zijde zijn Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS) begonnen met gesprekken. In Brussel doet partijgenoteLaurette Onkelinx dat aan Franstalige kant. Guy Van Hengel(Open VLD) zoekt een Vlaamse meerderheid in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content