Kris Peeters: 230 miljoen euro voor groei in Vlaanderen

© Belga

Vlaanderen maakt 230 miljoen euro vrij voor nieuw beleid. Het geld moet in de eerste plaats dienen om de economische groei te stimuleren. Dat maakte minister-president Kris Peeterd duidelijk in de septemberverklaring.

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft in zijn Septemberverklaring vooral ingezoomd op de begroting voor 2012. Zo beschikt Vlaanderen volgend jaar over 230 miljoen euro voor nieuw beleid.

Op communautair vlak waarschuwde Peeters voor een overhaaste beoordeling van de federale deelakkoorden. Over het heikele Oosterweeldossier werd nauwelijks met een woord gerept.

BegrotingOmdat de Vlaamse regering afgelopen vrijdag – althans voorlopig – de angel uit het Oosterweeldossier haalde, kon Peeters maandag in zijn verklaring bij de opening van het parlementaire jaar volop de nadruk leggen op de begroting voor 2012 en de beleidsprioriteiten van zijn regeringsploeg.

Nieuw beleid

Vooral de begroting kreeg veel aandacht. Centraal daarin staat de 230 miljoen euro die overblijft voor nieuw beleid. Die extra middelen gaan onder meer naar onderzoek en ontwikkeling en sociaal beleid. Zo komen er extra plaatsen in de gehandicaptenzorg en de kinderopvang en wordt een Vlaamse kindpremie in de steigers gezet.

Kindpremie

Over die kindpremie was de voorbije dagen en weken wat commotie ontstaan. Zo bestempelde de oppositie de premie als een vorm van “Sinterklaaspolitiek”. Maar Peeters laat er geen twijfel over bestaan. De premie komt er. “Hij geeft gezinnen met jonge kinderen extra ademruimte, stimuleert de preventieve gezondheidszorg en geeft ondersteuning in de opvoeding”, klonk het.

Provisies

Peeters klopte zich ook op de borst dat zijn regering na moeilijke jaren van besparingen voor de tweede keer op rij een begroting in evenwicht kan voorleggen. Om economische schokken op te vangen, zijn een aantal provisies aangelegd.

Solidair Vlaanderen

En er is dus ruimte voor nieuw beleid. Die middelen wil de regering graag inzetten om verdere economische groei te stimuleren en te zorgen voor een solidair Vlaanderen. “We moeten nu durven om nog te groeien. Nu het goed gaat in Vlaanderen, is moed nodig om vooruit te komen”, zei Peeters. “We moeten vermijden dat de zomer van de onzekerheid uitmondt in een winterse recessie. Dat is dé uitdaging voor dit politieke jaar”.

Geen overschotten

Ook al moet de federale regering fors besparen, Vlaanderen zal geen extra overschotten boeken. Ook de volgende jaren zal de begroting in evenwicht zijn. “Geen tekorten, geen overschotten”, benadrukte Peeters nog.

Octopus

Wat het communautaire betreft, herhaalde Peeters dat de Vlaamse regering de zesde staatshervorming zal aftoetsen aan het Vlaamse regeerakkoord en de Octopusnota. Peeters benadrukte dat het te vroeg is om al een definitief oordeel te vellen over de deelakkoorden die de federale regeringsonderhandelaars hebben bereikt over BHV en de financieringswet. Hij waarschuwde ook voor een overhaaste beoordeling “op basis van onvolledige gegevens”.

Wetsvoorstellen

De definitieve beoordeling zal volgens Peeters echter pas kunnen gemaakt worden op basis van “concrete federale tekst- en wetsvoorstellen”. De hamvraag zal zijn of de Vlaamse regering bij de finale beoordeling van de communautaire akkoorden op één lijn zal staan.

N-VA

Coalitiepartner N-VA haalde bijvoorbeeld afgelopen weekend snoeihard uit naar het akkoord rond de financieringswet en was ook weinig enthousiast over het BHV-akkoord.

Coalitiewissel

Om nieuwe speculaties over een mogelijke coalitiewissel de kop in te drukken, herhaalde Peeters dat zijn regeringsploeg “de vaste wil heeft om samen verder te gaan en het regeerakkoord volledig uit te voeren”. Wanneer de federale onderhandelaars het communautaire luik hebben afgerond, wacht nog het socio-economische luik. Dat luik moet voor de Vlaamse regering ook de “Copernicaanse logica” bevatten.

Federale beleid moet Vlaamse beleid steunen

“Vlaanderen is goed voor 60 procent van de bevolking, 70 procent van het bbp en 80 procent van de export. Vlaanderen is de economische motor van België. Het federale beleid moet het Vlaamse beleid dus ondersteunen”, aldus Peeters. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content