Kranten over Dehaene: ‘Eén van de beste politici van de vorige eeuw’

Ex-premier Jean-Luc Dehaene overshaduwt zijn ergfenamen: 'Eén van de grootste naoorlogse politici' © BELGA

De kranten eren in hun editorialen ex-premier Jean-Luc Dehaene. Daarbij zijn ze het er roerend over eens dat hij een hele grote meneer was. ‘Zonder hem had het politieke landschap er helemaal anders uitgezien.’

“Hadden we de ‘methode-Dehaene’ in het tijdperk na zijn premierschap iets langer volgehouden, dan waren de financiële moeilijkheden van onze overheid nu een pak kleiner geweest”, schrijft Isabel Albers van De Tijd. Ze noemt de ex-premier een architect-loodgieter die aan het federale België werkte “met koterijen en onvolmaaktheden”, maar noemt Dehaene ook een machtspoliticus pur sang. “Dingen verwezenlijken telde.”

‘Niet te beroerd voor compromis’

Indra Dewitte van Het Belang van Limburg wijst op het grote talent dat Dehaene had om te onderhandelen. “Niet te beroerd om zijn eigen gelijk aan de kant te schuiven, om een compromis te vinden dat werkte voor iedereen.” Ze herinnert zich zijn recht door zee-aanpak, waardoor hij soms wat brutaal en onbeschoft overkwam, maar weet ook dat elke uitspraak of handeling doordacht en beredeneerd was.

Bart Sturtewagen van De Standaard roemt Dehaene’s combinatie van politiek inzicht, pragmatisme en daadkracht. “Centraal in zijn systeem stond dat je ver vooruit moest kijken en precies moest weten waar je heen wilde”, schrijft hij.

“Het succes van Dehaene was niet alleen te danken aan zijn intelligentie en werkkracht, maar is ook een gevolg van het feit dat hij als geen ander de krachten beheerste waarbinnen toenmalige politici moesten werken”, aldus Yves Desmet van De Morgen. “Hij was een man die beslissingen en compromissen kon afdwingen.”

‘Nauwelijks te overschatten’

Jan Segers van Het Laatste Nieuws meent dat Dehaene, net als Wilfried Martens, de uitdovende CVP-staat van de jaren tachtig en negentig belichaamt. “Ze stelden orde op zaken en maakten ons land met veel stielkennis en verantwoordelijkheidszin rijp voor een eeuw die niet meer de hunne zou zijn, maar die van de nieuwlichters Verhofstadt en Di Rupo.”

De impact van Dehaene op de sociaaleconomische, budgettaire en staatkundige hervormingen in ons land is nauwelijks te overschatten, zegt Paul Geudens van de Gazet van Antwerpen. “Dehaene werkte super-efficiënt en had steeds het algemeen belang en de toekomst van het land voor ogen.”

Liesbet Van Impe van Het Nieuwsblad herinnert zich dan weer de bonkige stijl van Dehaene, maar wijst er ook op dat het feit “dat België er vandaag totaal anders uitziet dan toen Dehaene in de jaren zestig in het Wonderbureau van de CVP zijn neus aan het venster kwam steken, in grote mate zijn verdienste is.”

Brandjes blussen

De kranten herinneren aan de vele verwezenlijkingen van Dehaene, zoals het voorstel van de Europese grondwet dat hij mee uitwerkte, de politiehervorming na de Dutroux-affaire of zijn forse sanering die België in de eurozone loodste. Hij ontwierp bovendien de derde staatshervorming en toverde het Sint-Michielsakkoord uit zijn hoed.

Dehaene werd uiteindelijk afgerekend op zijn parcours in het bedrijfsleven, weten de kranten nog. Hij werd voorzitter van het noodlijdende Dexia uit plichtsbesef en “gemeenschapsdenken”, aldus Isabel Albers. Hij slaagde er niet in de brandjes te blussen en de groep moest worden ontmanteld. “Toch doen die paar ongelukkiger episodes niks af van zijn immense belang. Hij kreeg dingen in beweging en had oog voor de grote evoluties die meerdere decennia bestrijken”, besluit ze. (Belga/TV)

Partner Content