Het aantal afsluitingen van leidingwater gaat al jaren in stijgende lijn. Vorig jaar werd bij 5.074 gezinnen de drinkwaterkraan afgesloten. Dat bericht De Standaard.

Vorig jaar hebben de drinkwatermaatschappijen 23.185 keer gevraagd om de toevoer af te sluiten bij een klant die niet betaalde. Bij 5.074 klanten is dat ook effectief gebeurd. Het aantal afsluitingen gaat al jaren in stijgende lijn. Hoewel de waterrekening bij ons lager ligt dan in de buurlanden, is ze er voor veel mensen die het niet breed hebben toch te veel aan.

Waar een gemiddeld gezin in het jaar 2000 nog met iets meer dan 100 euro per jaar toekwam, is dat in 2012 tot bijna 350 euro opgelopen. En dat terwijl het verbruik stabiel is, zo'n 88 kubieke meter per jaar. De prijs voor het water zelf is gestegen volgens de index.

Schauvliege beschermt kwetsbare klanten

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), heeft in een decreet een betere bescherming van de sociaal kwetsbare klanten opgenomen. Die brengt meer lijn in de procedure van de afsluiting. Daarnaast voert zij het statuut "beschermde klant" in. Leefloners, bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een uitkering krijgen enkele tegemoetkomingen.

De mensen bij wie de watertoevoer dichtgedraaid wordt, vormen een bijzondere groep. "Het zijn niet de mensen die recht hebben op sociale gunstmaatregelen. Het gaat om een groep die op geen enkele vraag reageert", klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. (Belga/AVE)

Het aantal afsluitingen van leidingwater gaat al jaren in stijgende lijn. Vorig jaar werd bij 5.074 gezinnen de drinkwaterkraan afgesloten. Dat bericht De Standaard.Vorig jaar hebben de drinkwatermaatschappijen 23.185 keer gevraagd om de toevoer af te sluiten bij een klant die niet betaalde. Bij 5.074 klanten is dat ook effectief gebeurd. Het aantal afsluitingen gaat al jaren in stijgende lijn. Hoewel de waterrekening bij ons lager ligt dan in de buurlanden, is ze er voor veel mensen die het niet breed hebben toch te veel aan. Waar een gemiddeld gezin in het jaar 2000 nog met iets meer dan 100 euro per jaar toekwam, is dat in 2012 tot bijna 350 euro opgelopen. En dat terwijl het verbruik stabiel is, zo'n 88 kubieke meter per jaar. De prijs voor het water zelf is gestegen volgens de index. Schauvliege beschermt kwetsbare klantenDe Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), heeft in een decreet een betere bescherming van de sociaal kwetsbare klanten opgenomen. Die brengt meer lijn in de procedure van de afsluiting. Daarnaast voert zij het statuut "beschermde klant" in. Leefloners, bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een uitkering krijgen enkele tegemoetkomingen. De mensen bij wie de watertoevoer dichtgedraaid wordt, vormen een bijzondere groep. "Het zijn niet de mensen die recht hebben op sociale gunstmaatregelen. Het gaat om een groep die op geen enkele vraag reageert", klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. (Belga/AVE)