N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers pleit in Metro voor een beperking van de instroom van asielzoekers. Dat het budget ten opzichte van vorig jaar met 109 miljoen euro stijgt, noemt ze "niet te verantwoorden nu het begrotingstekort moet worden teruggedrongen".

Waar in 2009 nog 246 miljoen euro werd uitgetrokken, blijkt dat cijfer in de begroting voor dit jaar bijna verdubbeld. "Koken kost immers geld", reageert Waut Es, woordvoerder van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS). "We hebben opvangplaatsen moeten bijcreëren, het is maar logisch dat de budgetten dan eveneens stijgen. En uiteindelijk willen we die mensen ook op een menswaardige manier ontvangen."

Smeyers is echter niet overtuigd en eist structurele maatregelen, zoals een verkorting van de asielprocedure, het uitfilteren van de "kansloze aanvragen van economische migranten uit veilige landen" en een betere opvolging van de gratis medische dienstverlening. (Belga)

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers pleit in Metro voor een beperking van de instroom van asielzoekers. Dat het budget ten opzichte van vorig jaar met 109 miljoen euro stijgt, noemt ze "niet te verantwoorden nu het begrotingstekort moet worden teruggedrongen". Waar in 2009 nog 246 miljoen euro werd uitgetrokken, blijkt dat cijfer in de begroting voor dit jaar bijna verdubbeld. "Koken kost immers geld", reageert Waut Es, woordvoerder van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS). "We hebben opvangplaatsen moeten bijcreëren, het is maar logisch dat de budgetten dan eveneens stijgen. En uiteindelijk willen we die mensen ook op een menswaardige manier ontvangen." Smeyers is echter niet overtuigd en eist structurele maatregelen, zoals een verkorting van de asielprocedure, het uitfilteren van de "kansloze aanvragen van economische migranten uit veilige landen" en een betere opvolging van de gratis medische dienstverlening. (Belga)