‘Koningin Fabiola verliest een derde van haar dotatie’

© Belga

De dotatie van koningin Fabiola zal teruggeschroefd worden van 1,5 naar 1 miljoen euro.

De ministerraad lijkt het eensgeraakt te zijn over de hervorming van het dotatiesysteem. Zo zal koningin Fabiola nog maar 1 miljoen euro krijgen, in plaats van 1,5 miljoen euro. Dat zou dan hetzelfde bedrag krijgen als prins Filip. Dat zegt VRT Radio.

De verstrengde dotatieregeling zou er al voor de zomer komen. Normaalgezien zou deze pas volgen bij het aantreden van een nieuwe koning, maar na de heisa rond Fons Pereos, de private stichting van Fabiola waarmee ze erfenisrechten ontwijkt, besliste de regering deze hervorming te versnellen. Dat zei premier Di Rupo gisteren in de Kamer.

Dode letter

De Belgische staat wil ook strenger toekijken op wat er gebeurt met het dotatiegeld. Voorlopig is dat nog onmogelijk. In 2009 lanceerde de Senaat al verschillende aanbevelingen. Maar die bleven tot op heden nog dode letter.

Zo stelde de Senaat vier jaar geleden al voor om het budget voor de koningin weduwe gelijk te stellen met de dotatie voor de kroonprins. Dat betekende ofwel dat Fabiola’s dotatie van bijna 1,5 miljoen euro zou dalen tot 900.000 euro, het bedrag dat kroonprins Filip nu krijgt. Ofwel dat het bedrag voor Filip opgetrokken zou worden. Al lijkt dat laatste nu wel erg onwaarschijnlijk. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content