Koningin Fabiola: storm van verontwaardiging in de Wetstraat

© Image Globe

Ook door de Wetstraat raast een storm van verontwaardiging nadat het nieuws bekend raakte dat koningin Fabiola via de private stichting ‘Fons Pereos’ successierechten op haar erfenis wil ontduiken.

Sp.a: “Dotaties nog te groot” Partijvoorzitter Bruno Tobback wil dat elk fiscaal voordeel dat mogelijk volgt uit de stichting van de koningin afgaat van haar dotatie. Volgens Tobback is er een probleem met het moreel besef van de koningin. “Het kan niet dat de koningin grote sommen geld krijgt, en dat nog onttrekt aan de fiscus. De dotaties voor Fabiola en de kinderen van de koning zijn verminderd, maar blijkbaar nog groot genoeg om een fortuin uit te bouwen.” Een concreet wetsvoorstel om dit soort initiatieven terug te dringen, had de socialist niet in zijn lade liggen.

Ook zijn partijgenoot en vicepremier Johan Vande Lanotte stelt zich ernstige vragen bij de dotaties voor de koninklijk familie. “Er is nood aan meer transparantie. We moeten weten hoeveel die dotaties juist bedragen en waarvoor ze gebruikt worden. De overschot moet gewoon terug naar de schatkist.”

MR: “Fiscale vlucht”
De Franstalige liberale partij MR meent dat premier Di Rupo de koningin moet trachten te overtuigen om af te zien van de stichting waarmee ze haar erfenis wil veilig stellen. “We vragen de premier de koning te overtuigen af te zien van haar project of te laten garanderen dat geld uit de dotatie voor het algemeen belang wordt ingezet.” Volgens voorzitter Charles Michel ruikt het initiatief van Fabiola naar “een fiscale vlucht”.

PS: “De bevolking moet ook inleveren”
PS-vicepremier Laurette Onkelinx is scherp op haar Facebookpagina. “De kloof tussen de inspanningen die de bevolking moet leveren in crisistijd en de fiscale praktijken van koningin Fabiola is enorm.” Onkelinx wijst op het verschil tussen “de uitstekende toespraak van de koning tegen populisme” en “het gebrek aan voorbeeldigheid van een lid van de koninklijke familie”.

N-VA: “Overheidsgeld dat van doel wordt afgewend” Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft harde commentaar klaarstaan voor de weduwe van koning Boudewijn. “Iedereen heeft het recht zijn situatie financieel te optimaliseren, dus ook de koningin, maar het gaat hier om overheidsgeld dat van het beoogde doel wordt afgewend”, stelt Francken. Volgens de N-VA’er heeft de staat nooit dotaties uitbetaald aan de leden van de koninklijke familie met het idee om andere familieleden financieel een hart onder de riem te steken. “Een dotatie is functioneel en moet de betrokkene toelaten om een functie uit te oefenen. Het is geen loon dat wordt uitbetaald en dat dus privé-geld wordt.”

CD&V: “Alle Belgen gelijk voor de wet”
CD&V-fractieleider Raf Terwingen stelt dat er niets mis is met het steunen van goede doelen via de stichting. “Alle Belgen zijn gelijk voor de wet, maar het gaat hier om publieke fondsen die ze probeert door te sluizen naar haar familie. Dat is een brug te ver.”

Vlaams Belang: “Lakense poppenkast moet stoppen”
Volgens Vlaams Belang heeft het initiatief van Fabiola aardig wat weg van belastingsontduiking. “Ze wil haar spaarpotje veilig uit de grijparmen van de belastingen houden”, zegt de partij op haar website. Vlaams Belang meent dat de koningin ook jarenlang haar dotaties in het fonds stopte, die sowieso al belastingsvrij zijn. “Het wordt tijd dat we die poppenkast in Laken stoppen.”

Open Vld: “Dotatiesysteem herbekijken bij troonsopvolging”

Federaal volksvertegenwoordiger Luk Van Biesen windt er geen doekjes om. “Het systeem van de dotaties moet helemaal opnieuw bekeken worden bij de volgende troonsopvolging.” (Belga/VRT/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content