Koning waarschuwt voor populisme

© Belga

In zijn traditionele kersttoespraak heeft koning Albert II gevraagd om waakzaam te blijven voor “de populistische betoogtrant”. “Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel”, zo betoogde de vorst.

Volgens de koning mag niet vergeten worden “welke rampzalige gevolgen voor onze democratieën” het populisme in de jaren dertig heeft gehad.

De koning, die van wal stak met een steunbetuiging voor de mensen die hun baan verloren bij Ford Genk, de Waalse metaalindustrie of elders, bepleit dat allen die een rol spelen in de Belgische samenleving de krachten moeten bundelen om een antwoord te bieden op de uitdagingen van de tewerkstelling.

Technisch onderwijs opwaarderen
Albert II suggereert onder meer een verbetering van de competitiviteit van de bedrijven, zoals onlangs door de regering in de hand is gewerkt met een verlaging van de bedrijfslasten en loonmatiging. Voorts kunnen de sociale partners samen voorstellen uitwerken en moet de vorming van jongeren aangemoedigd worden, bijvoorbeeld door werk en school af te wisselen. In dat verband pleit de vorst voor het opwaarderen van het technisch onderwijs.

Daarnaast moet volgens Albert II “geleidelijk maar ook duurzaam” en “op alle niveaus” het evenwicht in de overheidsfinanciën hersteld worden. Naast saneringen moet er op Europees niveau echter ook een reactie voor een economische heropleving gevonden worden. De vorst bepleit voorts “dat onze jongeren zich meer en meer openstellen voor Europa, met zijn verscheidenheid en zijn rijkdom aan culturen”.

Armoede

De koning staat ook stil bij de schattingen dat 15 procent van de bevolking tot armoede kan vervallen. “We moeten ons solidair opstellen en ook vindingrijk zijn, om nieuwe wegen van re-integratie in de arbeidswereld te bedenken”, zegt hij.

De vorst vroeg ten slotte ook aandacht voor het drama in Oost-Congo en de vele beproevingen die de lokale bevolking moet doorstaan. Hij toont zich geschokt dat “de onschendbaarheid van het Congolese grondgebied niet wordt geëerbiedigd” en staat ook stil bij de recente moordaanslag op dokter Denis Mukwege, de gynaecoloog en activist die twee jaar geleden de Koning Boudewijnprijs ontving en na de aanslag in Bukavu asiel kreeg aangeboden in België. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content